Batony energetyczne

batony-energetyczne
batony-energetyczne

Przygotowanie:
Blachę wyłożyć pergaminem, piekarnik marki Bosch rozgrzać do 180 stopni. Zmiksować olej, miód, jajko. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć mokre z suchym. Nie należy się przejmować tym, że wszystko bardzo się lepi. Uformować batony i ułożyć na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez około 20 – 25 minut, lub wyciągnąć wcześniej jak batony zbrązowieją.


Składniki (dla 4 osób):
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
1 szklanka maki pszennej,
1 łyżeczki soli,
1 łyżeczki cynamonu,
1 szklanki posiekanych orzechów,
1 szklanki oleju,
2/3 szklanki miodu,
1 jajko,
bakalie: figi, słonecznik, morele, żurawina