Falafele z owczym serem i pikantna salsą z kolendry

falafele-z-owczym-serem-i-pikantna-salsa-z-kolendry-roszponki

Przygotowanie Falafele:
Groch zblendować, dodać jaja, natkę pietruszki. Doprawić ostrą papryczką, cuminem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Ser utrzeć w misce z dodatkiem mięty soli i pieprzu. Z masy grochowej formować kulki i zamykać w nich odrobinę sera. Następnie smażyć na patelni lekko spłaszczając lub na głębokim oleju w formie kuleczek. 

Przygotowanie Salsa z kolendry:
Ogórki pokroić w drobna kosteczkę. Pomidory przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, miąższ ze skórka pokroić w kosteczkę. Ogórki i pomidory wymieszać delikatnie, dodać kolendrę, miód, posiekaną dymkę i czosnek. Doprawić oliwą, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. 

Składniki Falafele:
400 g ugotowanego grochu
2 jaja
1 łyżeczka cuminu
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1ostra papryczka chili
1 limonka
150 g sera twarogowego owczego lub koziego niemielonego
4 łyżeczki mięty świeżej
sól, pieprz i oliwa
100 g kwaśnej gęstej śmietany do polania

Składnik Salsa z kolendry:
8 ogórków małosolnych
6 pomidorów twardych
1 pęczek kolendry
1 łyżka miodu
2 cytryny
4 cebule dymki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz i oliwa