Muffiny szpinakowe

muffiny-szpinakowe

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i studzimy. Szpinak dusimy na maśle do odparowania wody. Ser pleśniowy oraz fetę kroimy w kostkę. W osobnych miskach łączymy składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, sól, pieprz) i mokre (mleko, jajka, masło), a następnie mieszamy je razem dodając sery i szpinak. Masę przekładamy do papierowych papilotek lub silikonowych foremek na muffinki i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakują na ciepło.

Składniki:
1 opakownie Szpinaku Fit&Easy
2 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
2 jajka
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie (100g) sera pleśniowego np. lazur błękitny
ok. 200 g sera feta
sól, pieprz do smaku