Soczewiaki z kwaśna śmietaną

soczewiaki-z-kwasna-smietana

Przygotowanie:
Na patelnię przekładamy suszone pomidory pokrojone w drobniutką kosteczkę wraz z olejem z zalewy, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i bardzo powoli smażymy, a właściwie prażymy, tak by cebulę ładnie wysuszyć. Słoninę kroimy w drobną kostkę i zaczynając od zimnej patelni powoli wysmażamy rumiane, chrupkie skwarki. Następnie odcedzamy skwarki od tłuszczu na sicie. Do miski przekładamy ugotowaną soczewicę, rozgniatamy ją praską, dodajemy połowę odsączonych skwarek, startą gałkę muszkatołową, mielony kminek, pieprz, sól, posiekany czosnek, połowę podsmażonych suszonych pomidorów z cebulą. Wszystko dokładnie mieszamy. Ziemniaki ucieramy I dodajemy jajko, mąkę, pszenną, sól do smaku. Krótko wyrabiamy na ciasto. Ciasto dzielimy na porcje, palcami rozgniatamy placuszki, nakładamy na nie farsz z soczewicy, po czym zawijamy i formujemy owalne placuszki grubości około 1 – 1,5 cm. Oprószamy mąką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem połączonym z łyżką smalcu od smażenia skwarek, na niewielkim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Wędzona śmietana: do naczynia wkładamy siano podpalamy, łapiemy dym do szklanej miski, i taką miską z dymem nakrywamy naczynie z kwaśną gęstą śmietaną, odstawiamy na 4 – 5 minut na bok. Na patelnię przekładamy trochę podsmażonych suszonych pomidorów z cebulą i krótko smażymy porwane listki szpinak.

Składniki:
400 g ugotowanej soczewicy
100 g suszonych pomidorów
100 g słoniny
¼ gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego kminku
2 ząbki czosnku
1 kg puree z mączystych ziemniaków
1-2 jajka
4 łyżki pszennej mąki
1 łyżki mąki żytniej razowej
200 ml kwaśnej gęstej śmietany
1 garść siana
400 g szpinaku
sól, grubo mielony pieprz, olej