Zielona sałatka z avocado

zielona-salatka-z-avocado
Większość osób widząc w składzie przepisu awokado patrzy na danie z podejrzliwością. Wprawdzie ma wysoką zawartość tłuszczu, co znaczy że ma więcej kalorii, jednak trzeba też się skupić na jakości a to oznacza, że awokado ma szereg zalet. Przede wszystkim dominują w nim tłuszcze jednonienasycone, czyli zdrowe dla serca, pomagające obniżyć „zły cholesterol”. Dlatego bez obaw dodawajcie awokado do sałatek!

Przygotowanie:
Awokado umyj obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Następnie skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Umyty i osuszony szczypiorek posiekaj. Ogórek umyj i pokrój w dużą kostkę. Sałatę wysyp do półmiska, dodaj awokado, ogórek i posiekany szczypiorek, a następnie polej sosem i delikatnie wymieszaj. Na koniec posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Active

1 awokado
10 dag orzechów piniowych
1 zielony ogórek
1 pęczek szczypiorku
1 cytryna
Przyprawy do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz
Sos vinaigrette