Nowa piramida żywieniowa czyli warzywa dają moc! (cz. 1)

Termin: 
16 03.2016

Miejsce: 
Smolna 8 Studio w Warszawie

Jedzenie łączy smakoszy, a wspólne gotowanie to wielka celebracja. Grupa ludzi, którzy kochają smaki, świetny kucharz Jasiek Kuroń, ciekawe przepisy i produkty Fit&Easy, które aż chce się wplatać w swój jadłospis. 

Ogłoszona w styczniu br przez Instytut Żywności i Żywienia nowa piramida żywieniowa była dobrym pretekstem do przedstawienia linii Super Koktajli Fit&Easy i podkreślania roli świeżych warzyw w codziennej diecie. Porcję wiedzy na ten temat przekazała pani dietetyczka pracujące w IZiŻ: Diana Wolańska.

Do praktyki należało przejść od razu. Jasiek Kuroń opracował prawdziwe arcydzieła. Mnóstwo smaków i inspiracji.  Na warsztatach dominowały dania i potrawy inspirowane świętami wielkanocnymi oraz – specjalnie przygotowane na tę okazję – koktajle na bazie Super Koktajli Fit&Easy. Co królowało w przepisach? Produkty smaczne i pełnowartościowe. Żywność nieprzetworzona, na bazie której można przygotować kompozycje: sałaty, jaja, ryby, mięso, awokado, cytrusy… Wśród propozycji znalazły się m.in.: sałata z czerwoną pomarańczą i anchois, jajka z czerwonym farszem czy pieczony pstrąga z pastą z czarnych oliwek.

Dwie stacje koktajlowe: zielona i czerwona cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, a warianty smakowe zielonych i czerwonych koktajli na bazie Super Koktajli Fit&Easy okazały się przebojem spotkania.

Zobaczcie kto gotował, inspirował i bawił się smakami w towarzystwie Fit&Easy.

Przepisy:
Koktajl wzmacniający
Koktajl na libido 
Sałata z czerwoną pomarańczą i anchois
Sałata z serem blue, porem i awokado
Jajka z czerwonym farszem
Jajka faszerowane selerem, szalotką i curry
Krem z pieczonej papryki z kolendrą
Pstrąg z pastą z czarnych oliwek
Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem