Apiterapia
Apiterapia to leczenie oraz profilaktyka chorób przy użyciu produktów pszczelich. Dawniej apiterapia dotyczyła tylko leczenia dolegliwości reumatycznych za pomocą jadu pszczelego, obecnie jednak termin ten wykorzystywany jest do szeroko pojętego leczenia przeróżnych chorób i to nie tylko jadem pszczelim, ale także produktami pochodzącymi od pszczół (zebranymi, wydzielonymi bądź przetworzonymi przez te owady). Produkty te to przede wszystkim: pyłek kwiatowy, miód nektarowy, propolis, pierzga, jad pszczeli, wosk pszczeli oraz mleczko pszczele.
Miód nektarowy jest nie tylko stosowany jako produkt leczniczy, ale również jako produkt spożywczy. Jego skład jest bardzo wartościowy. Głównym składnikiem pokarmowym miodu są cukry – glukoza, fruktoza, maltoza, sacharoza i inne. Miód bogaty jest także w cenne aminokwasy, witaminy (z grupy B, witaminę A, C, D i K), składniki mineralne (magnez, potas, wapń, sód, fosfor, żelazo, miedź i krzem), kwasy organiczne oraz enzymy!
Produkty pszczele działają na organizm antybakteryjnie, detoksykująco, cytostatycznie, regenerują, pobudzają metabolizm oraz mają działanie znieczulające. Dlatego też stosowanie apiterapii jest przez wielu podstawą leczenie różnych chorób. Jednak nie można stosować produktów pszczelich w tym celu bez konsultacji z lekarzem! Zwolennicy apiterapii przekonują, że samo stosowanie produktów pszczelich jest bezpieczne, jednak nie zawsze może zastąpić tradycyjną farmakoterapię w danej chorobie.
Dolegliwości w jakich stosowana jest ta forma terapii to przede wszystkim: choroby układu oddechowego, krążenia, pokarmowego, moczowego, nerwowego, choroby skóry, alergie, choroby narządu wzroku, przy oparzeniach, odleżynach czy odmrożeniach.
Należy pamiętać o tym, że miód pszczeli (czyli najbardziej popularny produkt pochodzący od pszczół) jest wysokokaloryczny i zawiera głównie cukier, dlatego diabetycy nie powinni go stosować w dużych ilościach. Miód ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego szybko podnosi cukier we krwi, co może spowodować hiperglikemię. Kaloryczność miodu to około 320 kcal w 100 g (1 łyżka to około 20 g). Dla porównania cukier stołowy to 400 kcal w 100 g produktu.