Chlorofil – eliksir zdrowia
Chlorofil to zielony związek występujący w roślinach. Dzięki niemu roślina przetwarza promienie słoneczne i wzrasta. Co ciekawe, chlorofil jest bardzo podobny w budowie do hematoglobiny występującej w krwi. Dlatego też nazywany jest często roślinną krwią. W 1930 roku dr Wilstatter dostał nagrodę Nobla za odkrycie tak znaczącego podobieństwa.
Czy chlorofil może przyczyniać się do poprawy zdrowia człowieka?
Chlorofil od dawna stosowany był w medycynie ludowej jakoś środek wzmacniający organizm po ciężkich chorobach, w trakcie ich leczenia, a także jako substancja zapobiegająca pojawianiu się wielu chorób.
Obecnie chlorofil można wykorzystywać jako środek wspomagający leczenie anemii. Stymuluje on bowiem wzrost czerwonych ciałek krwi. Uważa się także, że chlorofil dzięki temu, że transportuje tlen, wpływa korzystnie na oczyszczanie organizmu z toksyn, tonizuje wątrobę, usprawnia pracę nerek, odkwasza organizm, a przez to wzmacnia cały organizm. Niekiedy stosuje się go jako czynnik wspomagający leczenie przeciwnowotworowe.
Ponadto chlorofil przyczynia się do poprawienia równowagi mikroflory jelitowej stwarzając dobre warunki do rozwoju korzystnych bakterii. Uszczelnia także naturalną barierę pomiędzy kosmkami jelitowymi, a naczyniami krwionośnymi, co jest szczególnie istotne po antybiotykoterapii, a także w przypadku osób cierpiących na alergie i nietolerancje pokarmowe (zarówno te o objawach natychmiastowych, jak i opóźnionych).
Jakie źródła chlorofilu są najlepsze?
Każda zielona roślina zawiera chlorofil. Jednak niektóre mają go znacząco więcej, np. jarmuż, ale także szpinak, pokrzywa (szczególnie cenna jest ta młoda, zanim zacznie kwitnąć), natka pietruszki, młody jęczmień czy młoda pszenica (o mocno zielonych pędach nie dłuższych niż kilka centymetrów). Bardzo dobrym źródłem są także algi morskie np. chlorella lub sinica.
Chlorofil można dodawać w postaci proszku do koktajli, które nie zmieniają znacząco smaku, a zyskują dużo na zdrowotności. Można także przygotowywać koktajle na bazie zielonych warzyw liściastych, np.:
- jogurt naturalny 150 g + jarmuż garść + banan ½ szt. + sok wyciśnięty z połówki cytryny
- szpinak świeży garść + truskawki 10 szt. + maślanka naturalna 200 ml + miód pszczeli lub syrop z agawy
Na wiosnę warto wykorzystywać także świeże liście pokrzywy. Można z nich wyciskać sok i mieszać z innymi sokami np. z jabłkowym lub przygotować pesto z dodatkiem czosnku i prażonych pestek dyni. Świeże liście pokrzywy pasują także idealnie do mixu sałat lub jako nadzienie do tarty.
Smacznego.