Co jeść i pić w upalne dni?
Letnia aura sprzyja temu, że apetyt mamy nieco mniejszy. Mniej chętniej sięgamy po typowe, ciężkie potrawy, a chętniej wybieramy owoce, sałatki warzywne czy lody. Dużo częściej też odwiedzamy stoiska z zimnymi napojami, a stronimy od herbat (no chyba, że mrożone).
Co jest ważne w żywieniu podczas upału?
Nawadnianie organizmu to jedna z ważniejszych spraw w letnim menu. Można sięgać po wody (najlepiej takie, które przy okazji dostarczają składników mineralnych takie, jak wapń i magnez). W czasie upału lub podczas aktywności fizycznej, w której mocno się pocimy nie powinno się pić dużych ilości wód źródlanych. Zdecydowanie korzystniejsze są wody mineralne, napoje izotoniczne czy soki warzywne lub warzywno-owocowe. Można także przygotować sobie domową ice tea na bazie zielonej herbaty, herbaty rooibos czy łagodnych ziół np. mięty. Soki owocowe można wprowadzić do menu, ale pamiętajmy, że nie powinny one być podstawowym napojem, a jedynie niewielkim uzupełnieniem.
Mówiąc o nawadnianiu należy wspomnieć o tym, że kawa, napoje typu cola czy inne gazowane słodzone napoje, a także alkohol nie powinny być zbyt często na naszych stołach, a już na pewno nie powinno się ich traktować jako źródło wody.
Zielone menu
Podczas letnich dni najchętniej sięgamy po dania zimne. Bardzo dobrze sprawdzają się chłodniki czy zupy kremy typu gazpachio (hiszpańska zupa na bazie zmiksowanych pomidorów, papryki z dużym dodatkiem przypraw i oliwy).
Bardzo dobrym rozwiązaniem są także warzywne smoothie. Szczególnie cennymi składnikami do tego typu potrawy jest świeży szpinak, rukola, pomidory, jarmuż, sałata, ale także sok z cytryny, truskawki, maliny itd. Do koktajli warzywno-owocowych warto dodawać odrobinę orzechów lub nasion, aby zwiększyć przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Można wykorzystać orzechy, migdały w płatkach, siemię lniane, nasiona chia, nasiona konopii siewnej itd.
Sałatki, sałaty i inne zielone misy pełne rozmaitości to dobry pomysł na lekki obiad czy kolację. Pamiętajmy o tym, żeby urozmaicać maksymalnie często swoje menu. Dlatego też oprócz klasycznej sałatki greckiej czy sałatki na bazie sałaty masłowej z pomidorami, ogórkiem i papryką zaszalejmy ze składnikami sezonowymi, np.:
- świeży szpinak + czerwona cebula + truskawki + dressing na bazie oliwy z oliwek z octu balsamicznego
- rukola + gruszka + orzechy włoskie + świeży rozmaryn + dressing na bazie oliwy z oliwek i miodu pszczelego
- roszponka + świeży ogórek + cebulka dymka + kwaśne jabłko + dressing na bazie oleju rzepakowego z sokiem z cytryny
Czego unikać w upały?
Zdecydowanie ostre przyprawy i pikantne potrawy to nie są dobre rozwiązania dietetyczne na upał. Poza tym, duże ilości kawy, dania fast food lub/i produkty mocno solone, czerwone mięso czy pieczone kiełbaski (także z grilla) mogą być obciążające dla organizmu. Dlatego też, szczególnie w lecie lepiej jest postawić na lekkie i zielone dania.