Czy majonez może być zdrowy?

czy-majonez-moze-byc-zdrowy

Majonez to ulubiony dodatek wielu Polaków. Używamy go do tradycyjnej sałatki jarzynowej, Wielkanocnych jaj czy zwykłych kanapek spożywanych na co dzień. Ten popularny sos na bazie żółtek, oleju, octu i musztardy ma jednak znaczne ilości kalorii. W 100 g jest 663 kcal. Jedna stołowa łyżka to aż 166 kcal i 18 g tłuszczu. Czy majonez light jest lepszy? Niekoniecznie! W jednej łyżce produktu w odtłuszczonej wersji znajduje się nieco mniej kalorii (121 kcal) i tłuszczu (12,6 g), za to znacznie więcej cukru. Dodatkowo możemy w nim znaleźć sztuczne barwniki, aromaty i substancje konserwujące. Czy warto więc ulegać pokusie i jak znaleźć złoty środek? – przecież Święta bez majonezu się nie odbędą!

Rozwiązaniem może być majonez domowy – kaloryczność będzie podobna, ale za to smak zdecydowanie lepszy. Nie musimy się również obawiać niechcianych dodatków np. skrobi modyfikowanej genetycznie czy tajemniczych dodatków z symbolem E. Taki domowy majonez zmieszany z jogurtem 0% lub 2% może być świetnym niskokalorycznym zamiennikiem do produktów kupionych w sklepie. Pamiętajmy też o zachowaniu umiaru, jeśli do każdej połówki jajka dodamy łyżkę majonezu wyjdzie potężna bomba kaloryczna. 

Robiąc majonez w domu warto wybrać odpowiednie produkty. Jaja są dodawane w postaci surowej, dlatego ich jakość musi być bardzo dobra. Najlepiej wybierać jaja z cyferką „0” (jaja z chowu ekologicznego) lub z „1” (jaja od kur z wolnego wybiegu). Jeśli mamy dostęp do jaj wiejskich będą równie dobre. Wybór przypraw oraz oleju należy do nas – ważne, aby był to olej nierafinowany i tłoczony na zimno – takie są najzdrowsze.