Czy majonez może być zdrowy?
Majonez to ulubiony dodatek wielu Polaków. Używamy go do tradycyjnej sałatki jarzynowej, Wielkanocnych jaj czy zwykłych kanapek spożywanych na co dzień. Ten popularny sos na bazie żółtek, oleju, octu i musztardy ma jednak znaczne ilości kalorii. W 100 g jest 663 kcal. Jedna stołowa łyżka to aż 166 kcal i 18 g tłuszczu. Czy majonez light jest lepszy? Niekoniecznie! W jednej łyżce produktu w odtłuszczonej wersji znajduje się nieco mniej kalorii (121 kcal) i tłuszczu (12,6 g), za to znacznie więcej cukru. Dodatkowo możemy w nim znaleźć sztuczne barwniki, aromaty i substancje konserwujące. Czy warto więc ulegać pokusie i jak znaleźć złoty środek? – przecież Święta bez majonezu się nie odbędą!
Rozwiązaniem może być majonez domowy – kaloryczność będzie podobna, ale za to smak zdecydowanie lepszy. Nie musimy się również obawiać niechcianych dodatków np. skrobi modyfikowanej genetycznie czy tajemniczych dodatków z symbolem E. Taki domowy majonez zmieszany z jogurtem 0% lub 2% może być świetnym niskokalorycznym zamiennikiem do produktów kupionych w sklepie. Pamiętajmy też o zachowaniu umiaru, jeśli do każdej połówki jajka dodamy łyżkę majonezu wyjdzie potężna bomba kaloryczna.
Robiąc majonez w domu warto wybrać odpowiednie produkty. Jaja są dodawane w postaci surowej, dlatego ich jakość musi być bardzo dobra. Najlepiej wybierać jaja z cyferką „0” (jaja z chowu ekologicznego) lub z „1” (jaja od kur z wolnego wybiegu). Jeśli mamy dostęp do jaj wiejskich będą równie dobre. Wybór przypraw oraz oleju należy do nas – ważne, aby był to olej nierafinowany i tłoczony na zimno – takie są najzdrowsze.