Dietetyczne triki, które musisz poznać!

dietetyczne-triki-ktore-musisz-poznac

Nadwaga, a w konsekwencji otyłość to nie tylko problem estetyczny, ale również zdrowotny. Otyłość jest bowiem chorobą. Obecnie mówi się już o epidemii otyłości na świecie, ale i w Polsce coraz młodsze osoby mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Jest to głównie spowodowane błędami żywieniowymi oraz niską aktywnością fizyczną. Otyłość jak każdą chorobę należy leczyć. Tutaj leczenie opiera się przede wszystkim o prawidłową dietę i regularną aktywność fizyczną. Zanim jednak zaczniesz stosować kolejną dietę odchudzającą (nie zawsze odpowiednio dobraną do Twoich potrzeb) warto poznać dietetyczne triki, które pomogą Ci osiągnąć cel – zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Przed rozpoczęciem odchudzania zwróć uwagę na parę prostych zasad wspomagających walkę z nadmiernymi kilogramami i niewłaściwymi nawykami żywieniowymi.

Idąc na zakupy:

  • Zawsze planuj w domu, co zamierzasz kupić. W sklepie wybieraj tylko produkty z listy.
  • Nie wybieraj się na zakupy z pustym brzuchem. Pod wpływem głodu kupujemy więcej i mniej zdrowo.
  • Nie nabieraj się na opakowania w wersji XL, które są pokusą do spożywania większych porcji.
  • Uważaj też na produkty typu „light”. Sprawdź, czym różnią się od pełnej wersji.
  • Zawsze czytaj etykiety na produktach. Składniki wymienione na początku świadczą o największej ich zawartości w produkcie.
  • Mleko i produkty mleczne kupuj półtłuste.

Zajrzyj do swojej lodówki i spiżarni. Czy wiesz ile tłuszczu ma Twój ulubiony serek?

  • Zamień słodzone jogurty i serki owocowe tymi o zawartości tłuszczu około 3%. Wybieraj produkty naturalne, do których sam/sama będziesz mógł/mogła wkroić owoc czy wrzucić orzechy.
  • Śmietanę i majonez z powodzeniem zastępuje jogurt naturalny. Jeśli nie potrafisz obejść się bez majonezu łącz go z jogurtem 0%. Zupy zabielane jogurtem smakują tak samo jak te ze śmietaną, po co więc dodawać zbędnego tłuszczu i kalorii?
  • Sery topione, typu fromage czy Twoje ulubione sery podpuszczkowe wyeliminuj lub zmniejsz ich ilość. Stosuj je jako dodatek a nie podstawę posiłku.
  • Zwróć uwagę, jaki sok masz w lodówce. Uważaj na napoje i nektary będące rozcieńczonych sokiem lub koncentratem z dodatkiem dużych ilości cukru i słodzików.
  • Pozbądź się gotowych sosów majonezowych o dużej zawartości tłuszczu i cukru.
  • Unikaj białego pieczywa i produktów cukierniczych.
  • Pozbądź się gotowych zup i sosów w proszku. Zawierają niepotrzebne konserwanty i dodatki.
  • Zwróć uwagę na zawartość cukru w Twoim płatkach śniadaniowych. Może czas je zmienić na inne? Najlepiej kup wszystkie składniki oddzielnie i zrób własne, domowe musli.
  • Nie jedz orzeszków z solą, miodem czy w czekoladzie. Wybieraj tylko te bez żadnych dodatków.

Poznaj kilka trików do wykorzystania przy stole:

  • Unikaj zastaw w dużych rozmiarach. Na dużych talerzach nieświadomie zjadasz większe porcje.
  • Zimne kolory zmniejszają głód, ciepłe pobudzają. Możesz nakryć do stołu tak, aby oszukać swój nadmierny apetyt.
  • Jedz posiłki powoli, dzięki temu zjesz mniej. Sygnał o sytości jest wysyłany do mózgu po 20 minutach od rozpoczęcia posiłku.
  • Wstawaj od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu. Nigdy się nie objadaj.
  • Po jedzeniu warto jest wybrać się na spacer. To nie tylko pozytywnie wpłynie na Twój metabolizm, ale i samopoczucie!