Dressing nieodzowny element każdej sałatki
Czy warto dodawać sosy do sałatek? A może jest to tylko niepotrzebny nadmiar kalorii, który odkłada nam się w biodrach? W poniższym artykule omówimy temat jakie sosy są wartościowe, jak je przyrządzać i jaki dressing pasuje do jakich potraw.
Po co nam tłuszcz?
Każda sałatka, czy to grecka, cesarska czy z tuńczykiem potrzebuje sosu jak ryba wody. Dzięki obecności oleju lub oliwy przyswajają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj.: witamina A, E, D3. Przykładowo: spożywając sałatkę ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorem, witamina E zawarta w liściach szpinaku, będzie lepiej przyswojona przez organizm w obecności oliwy. Tłuszcz jest również dobrym nośnikiem smaku – dlatego, gdy towarzyszy składnikom sałatki smakuje ona po prostu lepiej.
Jaki olej wybrać?
Na rynku olei „sałatkowych”, czyli nierafinowanych, tłoczonych na zimno mamy bardzo duży wybór. Klasyczna i najbardziej popularna jako baza dressingów to oliwa. Jest to dobry wybór, gdy nie chcemy, aby sos miał zbyt intensywny smak. Zawiera ona tłuszcze jedno – i wielonienasycone, korzystnie wpływające na układ krążenia. Jest również źródłem witaminy E oraz polifenoli. Warto ją stosować do sałatek z fetą, marynowanym kurczakiem, zielonymi warzywami. Pasuje do niej wiele składników: praktycznie wszystkie zioła, wyciskany czosnek, suszone pomidory. Dlatego też jej stosowanie jest tak powszechne.
- mieszanka sałat, papryka żółta, pomidor, cebula czerwona, ogórek zielony, ser feta, dressing na bazie oliwy, soku z cytryny, musztardy dijon, prawdziwego miodu oraz oregano
Olej lniany, to już bardziej wymagający kandydat. Ma bardzo wyrazisty smak, dlatego nie każdemu odpowiada w sałatkach. Najlepiej sprawdza się w połączeniu z rybami oraz owocami morza. Taki rybno – lniany duet to nie tylko dobre połączenie smakowe, ale również korzystne pod względem zdrowotnym. Zawarte w rybach kwasy DHA, a w oleju kwasy ALA, to idealne źródło kwasów omega-3 dla naszego organizmu. Sałatka rybna z dressingiem bazującym na oleju lnianym jest zatem istną bombą omega-3. Warto wiedzieć, że kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu.
- mieszanka sałat, tuńczyk w sosie własnym, papryka czerwona, cebulka, pomidorki cherry, anchois, olej lniany
Oleje smakowe, wyciskane z orzechów, pestek dyni, sezamu mają wiele cennych wartości odżywczych. Każdy z nich zawiera dużą dawkę witaminy E. Olej z pestek dyni jest bogaty ponadto w cynk. Zawiera także alkaloid (kukurbinacyd), który pomaga w walce z pasożytami. Oleje orzechowe to z kolei źródło magnezu. Olej sezamowy bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Ze względu na charakterystyczny posmak każdego oleju, należy dobierać je do konkretnych składników, aby ze sobą współgrały.
- roszponka, dynia hokaido ugotowana na parze przez 10 minut, dymka, dressing na bazie oleju z pestek dyni, cytryny, miodu i pieprzu cayenne, prażone pestki dyni
Co jeszcze warto dodać do dressingu?
Korzystnym dodatkiem dressingów są również soki, które mogą nadać sałatce nowy oryginalny smak. Dodatek soku pomarańczowego do dressingu to również wzbogacenie go w witaminę C. Taki sos może być dobrym dodatkiem do sałatki z liśćmi szpinaku, bądź jarmużu. Witamina C wspomoże przyswajalnie żelaza niehemowego zawartego w zielonych warzywach.
- Liście szpinaku lub jarmużu, awokado pokrojone w cienkie plasterki, prażony słonecznik, dressing na bazie oliwy, soku pomarańczowego, świeżej bazylii, czosnku, miodu;
Składniki, które dobrze uzupełniają smak dressingu to: drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek, musztarda dijon, miód. Z ich pomocą uzyskamy głębszy słodko – ostry smak naszej sałaty. Wówczas możemy zastosować wersję minimalną, jeśli chodzi o składniki sałatki. Wrzucamy tylko umytą mieszankę sałat do miski i polewamy sosem. Tak przyrządzona sałata jest idealnym dodatkiem do obiadu.
- Mieszanka sałat, dressing na bazie oliwy, posiekanego czosnku, soku z cytryny, soku ananasowego, musztardy dijon, miodu + opcjonalnie posiekana świeża natka pietruszki
- mieszanka sałat, awokado, serek camembert z żurawiną, ogórek zielony, dressing na bazie oleju sezamowego z dodatkiem soku ananasowego, limonki i prażonych ziaren sezamu