Gotowanie na parze

gotowanie-na-parze

Gotowanie na parze jest ostatnio bardzo modną metodą przygotowywania potraw na ciepło – i słusznie! Oprócz tego, że jest to prosty sposób na przyrządzenie przeróżnych dań, również smak i wygląd posiłku spełniają nasze najśmielsze oczekiwania. 

Jednak najważniejszym aspektem gotowania na parze jest zdrowie. Posiłki możemy przygotować bez dodatku tłuszczu i soli, są zatem niskokaloryczne, lekkostrawne i odpowiednie dla osób z różnymi dolegliwościami zdrowotnymi (nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą czy chorobami serca ).Doprawione ziołami lub odrobiną soli już po ugotowaniu świetnie zastępują tłuste i ciężkostrawne dania tradycyjnej kuchni polskiej. 

Dodatkowo w czasie gotowania warzyw na parze mamy minimalną utratę witamin, które nie przedostają się do wody, tak jak ma to miejsce podczas tradycyjnego gotowania. Co więcej, wodę wykorzystaną do przyrządzenia warzyw na parze możemy swobodnie użyć jako bulion do zupy bądź ugotować w niej makaron. Tym sposobem strata cennych składników będzie minimalna.

Warzywa i owoce, do których obróbki niezbędny jest parowar nie tracą koloru i jędrności, dzięki temu są dla bardziej atrakcyjne i lepiej smakują. Jest to duży plus zwłaszcza gdy staramy się namówić nasze dzieci do zjedzenia marchewki bądź brokułów. 

Co możemy gotować na parze? 

Praktycznie wszystkie produkty nadają się do gotowania w parowarach:

  • Warzywa – m.in. brokuły, kalafior, marchewka, pietruszka, ziemniaki, buraki, kalarepka, cukinia, dynia, fasolka szparagowa i wiele innych
  • Owoce 
  • Drób
  • Ryby i owoce morza
  • Produkty zbożowe – kasze, ryż

​Nasuwa się pytanie czy taki sposób przyrządzania potraw jest drogi i wymaga specjalnego sprzętu? Garnki do gotowania na parze są tanie i dostępne w każdym sklepie ze sprzętem AGD! Możemy także zaopatrzyć się w specjalne parowary – elektryczne bądź na kuchenkę gazową.

Polecam!