Idealna równowaga

idealna-rownowaga

Co to jest równowaga kwasowo-zasadowa?

Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie warunkuje utrzymanie optymalnego pH, które wynosi 7,35-7,45 oraz związany z nim prawidłowy przebieg procesów życiowych. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ustroju. W warunkach fizjologicznych istnieje jednak skłonność do zakwaszania organizmu. Dzieje się tak dlatego, ponieważ większość produktów przemiany materii to kwasy. Oczywiście nasz organizm potrafi sobie radzić z utrzymaniem prawidłowego poziomu pH za pomocą odpowiednich mechanizmów, m.in.: układów buforów we krwi i w tkankach, poprzez wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca, wydalanie kwasów i zasad przez nerki oraz usuwanie nadmiaru jonów H+ przez nerki w postaci amoniaku.

Równowaga kwasowo-zasadowa może przesuwać się zarówno w stronę niższego jak i wyższego pH. Nagromadzenie się substancji zakwaszających w organizmie doprowadza do znacznego obniżenia pH i wystąpienia tzw. acidozy (kwasicy). Objawami przewlekłej kwasicy są: utrata apetytu, chroniczne zmęczenie oraz zwiększone wydalanie składników mineralnych. Acidoza sprzyja także powstawaniu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, kamicy nerkowej oraz schorzeń skóry. Zmiana pH w kierunku zasadowym może powodować alkalozę – organizm wydala wówczas więcej związków zasadotwórczych. Zasadowica występuje jednak niezwykle rzadko.

Czy dieta wpływa na pH organizmu?

Co ciekawe, wpływ na naszą równowagę kwasowo-zasadową ma to co jemy, a dokładnie zawartość w produktach spożywczych poszczególnych składników mineralnych. Składniki kwasotwórcze to głównie fosfor, siarka i chlor. Do zasadotwórczych pierwiastków należą przede wszystkim sód, potas, wapń i magnez. Ze względu na zawartość tych składników możemy także podzielić produkty spożywcze na kwasotwórcze i zasadotwórcze. Do produktów kwasotwórczych należą przede wszystkim: mięso i jego przetwory, ryby, jaja, przetwory mleczne oraz produkty zbożowe. Do zasadotwórczych natomiast: mleko, warzywa i owoce. Występuję pewne wyjątki np. spośród owoców zakwaszająco działają borówki, żurawina czy śliwki (jednak pod innymi względami warto jeść je w dużych ilościach).

Jak możemy sprawdzić czy nasze pH jest prawidłowe?

Robiąc badania moczu. Jeśli Twój mocz będzie lekko kwaśny oznacza to, że odżywiasz się dietą mieszaną i jest to wynik pozytywny, mocz obojętny będzie występował u wegetarian, natomiast odczyn moczu silnie kwaśny świadczy o diecie zawierającej dużo mięsa i innych produktów kwasotwórczych.