Imbir
Coraz częściej stosowany w kuchni
Specyficzny smak kłącza imbiru - korzenny, delikatnie ostry, przy tym cytrynowy, nadaje potrawom smaku z charakterem. Ma bardzo duże zastosowanie przede wszystkim w kuchni egzotycznej – i to zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Kiedy dodamy go do mięs, drobiu, sosów, zup i potraw z warzyw nadamy tym potrawom niepowtarzalnego smaku. Imbir może być również składnikiem sosu do sałatek.
Charakterystyczny aromat i smak świątecznych pierników zawdzięczamy przyprawie piernikowej, w skład której wchodzi właśnie imbir. W jesienne i zimowe dni polecam wzmocnić odporność rozgrzewając się herbatką z miodem, cytryną i pokrojonym korzeniem tej rośliny. Imbir można dodać także do kawy lub wina, będzie wspaniale rozgrzewał. Wybornie smakuje również w połączeniu z kardamonem i cynamonem.
Przepis na sałatkę z mandarynkam i imbirem
Szerokie zastosowanie w lecznictwie
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów posiada działanie antynowotworowe. Regularnie stosowany w migrenach zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości. W zapaleniu gardła świetnie sprawdza się jako środek odkażający, antybakteryjny. Korzystnie jest stosować płukanki przygotowane ze szklanki ciepłej wody i 2 łyżeczek sproszkowanego imbiru. Jeśli cierpisz na reumatyzm musisz wiedzieć, że ta niesamowita przyprawa wywiera podobne działanie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne. Zmniejsza ból, sztywność stawów stan zapalny. W tym celu należy spożywać 3 razy dziennie 5 g świeżego imbiru albo 1/3 łyżeczki sproszkowanego (z płynem lub dodawać do potraw). Imbir ułatwia trawienie. Dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Aby uniknąć tych przykrych incydentów warto dodawać go do potraw ciężkostrawnych. W niestrawności do sporządzenia naparu używa się 0,5-1,0g suszonego kłącza (lub 2g- jako przeciwwymiotny). Badacze zapewinaja, że imbir dzięki zawartości gingeroli przeciwdziała chorobie lokomocyjnej i prawdopodobnie działa lepiej niż np. Aviomarin ( nie ma działań ubocznych w przypadku senności). Jest naturalnym środkiem stymulującym, dodającym energii i poprawiającym koncentrację. Wykorzystywany również w schorzeniach kardiologicznych, przy leczeniu cukrzycy. Posiada także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i wiele innych.
W kosmetyce
Imbir zawarty w kosmetykach ma działanie przeciwzmarszczkowe. Również spożywanie go w świeżej postaci, w niewielkich ilościach ale regularnie dobrze wpływa na wygląd cery. Z kolei olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, gdyż pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Zwalcza celulit. Egzotyczny zapach imbirowy jest wykorzystywany do produkcji perfum.
Jako ciekawostkę dodam, że roślina ta wpływa na ukrwienie narządów płciowych, przez co wzmaga erekcję i wzmacnia percepcję wrażeń seksualnych u obojga płci.
Przy zakupie świeżego imbiru należy zwrócić uwagę, aby miał gładką skórkę. Sucha i pomarszczona sugeruje utratę świeżości. Kłącze imbiru można przechowywać do trzech tygodni w lodówce.