Jak wzmocnić odporność… naturalnie?

jak-wzmocnic-odpornosc-naturalnie

Wielkimi krokami zbliża się jesień i to jest najlepszy czas, aby zacząć poważnie myśleć o wzmacnianiu odporności tak, aby w czasie jesiennej pluchy nie ciągnąć nosem i nie odwiedzać lekarzy. 

Co można zatem zrobić? 

Przede wszystkim zacznijmy regularnie jeść poczynając od śniadania. Dobrze byłoby, aby pierwszy posiłek był na ciepło np. kasza jaglana z lekko prażonymi jabłkami ze szczyptą rozgrzewającego cynamonu albo puszysty omlet ze świeżym szpinakiem i pomidorami. Ważne jest to, aby kawy nie pić na czczo – najpierw jemy śniadanie, a następnie możemy pokusić się o kawę. 

Do codziennego menu warto dodać dużą ilość świeżych warzyw i owoców. To właśnie dzięki nim dostarczamy z dietą odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych, bez których ciężko mówić o silnej odporności. Co ważne – świeże warzywa lub/i owoce powinny pojawiać się w każdym posiłku – organizm niestety najczęściej nie umie magazynować witamin. 

Ciepłe, rozgrzewające zupy dają nie tylko olbrzymią dawkę ciepła ważne do zachowania zdrowia, ale także sporo składników mineralnych i witamin będących naturalnie w warzywach. Do zup można dodawać przypraw działające dodatkowo rozgrzewająco, np. imbir do zupy dyniowej, paprykę do zupy gulaszowej lub zupy z soczewicy, chrzan do zupy kalafiorowe czy brokułowej itd. 

Zupa krem idealnie sprawdza się jako II śniadanie lub jako kolacja – są lekkie, więc nie dostarczają olbrzymich dawek energii, ale są ciepłe, a przez to rozgrzewają i pomagają walczyć z początkami infekcji. 

Pamiętajmy o zieleninie. Natka pietruszki, szczypiorek czy posiekana rukola to idealny dodatek do zup, dań mięsnych, ryb, a także do tradycyjnych kanapek.  Zieleninka jest bogata w witaminę C, która istotnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Dodawajmy więc jej hojnie do większości dań. 

Naturalnymi produktami, które wzmacniają odporność jest świeży czosnek, cebula, świeży imbir, prawdziwy miód. Wykorzystujmy zatem te produkty w naszej kuchni, gdzie się da, np.:

  • dressing na bazie oleju rzepakowego i miodu pszczelego,
  • pesto ze świeżego szpinaku z czosnkiem i oliwą,
  • herbata ze świeżego imbiru posłodzona miodem.

Dobre bakterie wpływają korzystnie na naszą odporność. Bowiem ponad 70% odporności pochodzi właśnie z jelit. Dlatego też warto zadbać, aby mikroflora przewodu pokarmowego była w odpowiedniej równowadze. Naturalne jogurty, kiszone warzywa wspierają rozwój korzystnych bakterii, a sacharoza, przetworzona żywność, duża ilość białka zwierzęcego wpływa na powstawanie dysbiozy. W okresie wczesnojesiennym można także sięgnąć po suplementy diety – po probiotyki. Również dzięki nim odporność organizmu będzie lepsza.  

Recepta na zdrową jesień: urozmaicone, pełnowartościowe, rozgrzewające, ale lekkie dania ☺