Jedz sezonowo i kolorowo część I
Jesień w pełni. Zima powoli puka do naszych drzwi. W tym okresie często dieta Polaków obfituje w produkty mięsne, ziemniaki, pieczywo i tłuszcze. Coraz mniej na talerzu pojawia się warzyw…. Tymczasem niezależnie od aury, nasza dieta powinna obfitować w jarzyny. W jakiej postaci najlepiej je jeść, jak doprawiać, aby było smakowicie i kolorowo?
W sklepach, w dziale warzywnym królują nasze rodzime rarytasy. Korzystajmy z tego dobrostanu. O tej porze roku najlepiej będzie przyrządzać je na ciepło. Zobaczmy, w jakie dania możemy wzbogacić dietę.
Mój buraczku, mój czerwony
Burak – to warzywo bogate w antyoksydanty, przede wszystkim te barwy czerwonej, czyli antocyjany, które wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Buraki to również źródło naturalnych azotynów, które rozszerzają i relaksują naczynia krwionośne, co wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia. Buraki są również dobrym źródłem kwasu foliowego, żelaza oraz błonnika pokarmowego.
Co wyczarujemy z buraków?
- Zupy – idealną wersją zupy warzywnej bazującej na burakach jest barszcz ukraiński, w którym znajdziemy jeszcze inne warzywa: kapustę, marchew, cebulę, jak również fasolę.
- Burgery – z dodatkiem kaszy jaglanej, pestek dyni, słonecznika, z przyprawami: kolendrą, pieprzem, papryczką chili – idealne danie na warzywną kolację.
- Smoothie – na bazie pieczonego buraka można zrobić bardzo odżywcze koktajle, z dodatkiem owoców (maliny, truskawki, wiśnie), soku owocowego i banana.
Pomarańczowa siła
Marchew i dynia – to warzywa bogate przede wszystkim w beta – karoten oraz błonnik pokarmowy. Barwa pomarańczowa jesienią jest bardzo pożądana na talerzu – jest to bardzo energetyczny kolor, który ożywia szarość panującą za oknem.
Co wyczarujemy z marchwi i dyni?
- Zupy krem bazujące na marchwi i dyni to świetne dania na chłodne wieczory. Pasują do nich wszystkie rozgrzewające przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, cynamon.
- Gulasze warzywne na bazie dyni – dynia podczas duszenia idealnie rozkleja się tworząc świetną bazę do gulaszy. W połączeniu z innymi warzywami: papryką, cebulę, fasolką szparagową można stworzyć świetne gulasze warzywne. Do tych dań idealnie sprawdzą się ostrzejsze przyprawy – papryka ostra, pieprz cayenne, świeża papryczka, jak również bardziej łagodne: tymianek, zioła prowansalskie. Jeżeli lubimy smaki kuchni indyjskiej, do dyni świetnie pasuje również curry, kumin rzymski.
- Pieczona dynia i marchew – zapieczone w piecu z dodatkiem przypraw (tymianku, rozmarynu) to świetny dodatek do drugiego dania. Można je również upiec z dodatkiem ziemniaków i podać jako samodzielny posiłek, np. na kolację.
- Słodkości z dodatkiem marchwi i dyni – to dobry sposób aby połączyć zdrowie z przyjemnością. Dynia i marchew świetnie komponują się w deserach z przyprawami korzennymi (np. przyprawa do pierniczków, cynamon, kardamon). Z dodatkiem puree z dyni lub ze startą marchewką można stworzyć ciasto ucierane, ciasteczka owsiane, muffinki cynamonowe. Wartościowy, zdrowy deser jest zawsze na wagę złota zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
Na pierwszy więc ogień weźmy buraki, marchew i dynię. Proste, smaczne, zdrowe i nasze rodzime.