Korzystne połączenia warzyw i owoców
To, że warzywa i owoce są zdrowe to wie już nawet przedszkolak. To, że świeże warzywa i owoce powinny pojawiać się w każdym lub prawie każdym posiłku tez jest powszechnie wiadome. Jednak nie każdy wie, jak łączyć warzywa, owoce ze sobą lub z innymi produktami, aby były jeszcze zdrowsze. Oto kilka przykładów:
Lepsza przyswajalność żelaza
Warzywa bogate w żelazo, np. świeży szpinak, roszponka czy natka pietruszki zawierają tzw. żelazo niehemowe, przyswajalne w około 5% w przewodzie pokarmowym człowieka. Aby zwiększyć stopień przyswajalności do ok. 15-20% warto w jednym daniu połączyć te warzywa z produktami bogatymi w witaminę C. Mogą to być zarówno inne warzywa np. czerwona papryka, jak również owoce np. kiwi czy nawet sok pomarańczowy do popicia posiłku.
Lepsze wykorzystanie białka
Warzywa strączkowe zawierają dość dużą ilość roślinnych białek i dzięki temu są dobrym źródłem ich źródłem w diecie wegetarian i wegan. Stopień przyswajania białka jest jednak ograniczony tzw. aminokwasem ograniczającym, którego z całej puli aminokwasów jest najmniej w danym produkcie. Dlatego też warto uzupełniać aminokwasy, których jest mało w roślinach strączkowych (w tym wypadku jest to głównie metionina) z innymi produktami, gdzie danego aminokwasu jest więcej. Dlatego też warzywa strączkowe szczególnie korzystnie łączą się z produktami zbożowymi, np.: zupa krem z soczewicy z ryżem, humus podany z pieczywem czy płatki owsiane na mleku sojowym.
Lepsza przyswajalność beta-karotenu
Warzywa liściaste np. szpinak, jarmuż, roszponka, ale także warzywa i owoce o intensywnym zielonym lub pomarańczowym zabarwieniu są bogate w beta-karoten (inaczej zwany prowitaminą A, z której powstaje witamina A). Aby w pełni wykorzystać dobrodziejstwa tychże produktów warto połączyć je z olejem roślinnym (np. w formie dressingu) lub orzechami. Dzięki temu tłuszcz zawarty w olejach i orzechach będzie zwiększał efektywność przyswajania beta-karotenu.
Warzywa kapustowate a jod
Warzywa takie, jak kapusta, jarmuż, brokuł, kalafior, brukselka i wiele innych to prawdziwe zdrowotne dobrodziejstwo. Warzywa te zawierają bowiem sulforafan działający silnie przeciwnowotworowo.
Jednak warzywa kapustowate zawierają także antyodżywcze tzw. goitrogeny, które mogą upośledzać funkcje tarczycy. Jest to bardzo niekorzystne w przypadku osób z niedoczynnością gruczołu tarczowego. Dlatego też warzywa te najlepiej spożywać po ugotowaniu w dużej ilości wody, w garnku bez przykrycia. Konieczne jest także dodatnie niewielkiej ilości soli jodowanej. Dzięki temu osoby z niewydolnością mogą czerpać w pełni z walorów smakowych i zdrowotnych roślin kapustowatych.
Można także łączyć je z innymi produktami bogatymi w naturalny jod, np. rybami morskimi, glonami czy owocami morza.
Takich dobrych połączeń jest bardzo wiele i trudno je wszystkie opisać, a tym bardziej zbadać doświadczalnie . Dlatego też po raz kolejny warto odwołać się do sprawdzonej i cały czas nadrzędnej zasady żywienia: czym więcej różnych produktów w codziennym jadłospisie tym zdrowiej.