Łuskane nasiona konopi – cenny składnik diety
W dobrze zbilansowanej diecie ważną rolę odgrywają produkty, które dodane w niewielkich ilościach, w sposób znaczący podnoszą wartość odżywczą pożywienia. Warto zaznajomić się z tzw. superfoods, gdyż dzięki nim możemy uzupełnić dietę w składniki mineralne, witaminy i wiele innych cennych związków, takich jak: antyoksydanty czy fitosterole. W poniższym artykule prezentujemy jeden z takich produktów – łuskane nasiona konopi.
Nasiona konopi – skąd się biorą?
Konopia siewna (Cannabis sativa) to jednoroczna roślina zielna. Uprawiana w różnych częściach świata, w tym również na terenie UE. Nie należy jej mylić z odmianą konopi indyjskich, która służy do produkcji marihuany. Odmiana konopi siewnej dostarcza cennych surowców dla przemysłu spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego.
Bardzo cennym składnikiem konopi siewnej, z punktu widzenia żywieniowego, są nasiona. Są to małe biało – szare ziarenka z zielonymi plamkami. Można spożywać je jak orzechy po wyjęciu z łupin bądź tłoczy się z nich olej konopny.
Wartość odżywcza
Nasiona konopi to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Charakteryzują się one wysoką zawartością białka, w tym dostarczają aż 10 aminokwasów niezbędnych człowiekowi. Białko w nasionach konopi jest łatwostrawne i stanowi ok. 30% składu. Ponadto nasiona konopi są cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6 oraz omega-3). Proporcja kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 do omega-3 w nasionach konopi wynosi 3:1, co odpowiada idealnemu zapotrzebowaniu człowieka na oba rodzaje kwasów tłuszczowych. Dobra wiadomość jest też taka, że nasiona konopi zawierają ok. 2-4% kwasu gamma – linolenowego (GLA), z grupy kwasów omega-6. Kwas ten jest bardzo ważnym elementem w prawidłowym działaniu układu odpornościowego. Na tym nie kończą się dobre wiadomości. Nasiona konopi dostarczają również wielu cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, fosfor, magnez, cynk, miedź i mangan. Jeśli chodzi o witaminy, nasiona konopi są cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, która dzięki zawartości tłuszczu w produkcie ma dobrą przyswajalność. Tak wszechstronny skład nasion konopi sprawia, że zaliczane są one do produktów typu superfoods.
Spożywanie nasion może wpływać korzystnie na stany zapalne skóry (regulacja stanów zapalnych, dzięki obecności kwasów tłuszczowych omega-6 i 3), polepszenie kondycji układu krwionośnego, wzmocnienie układu odpornościowego. Nasiona będą również cennym źródłem magnezu dla osób, u których stwierdza się niedobory tego pierwiastka. Ze względu na obecność wielu minerałów w nasionach, wysoką zawartość białka i kwasów tłuszczowych nasiona te są korzystnym produktem dla każdego kto dba o zdrową dobrze zbilansowaną dietę.
Zastosowanie
Nasiona konopi mają szerokie zastosowanie w kuchni, jako dodatek do sałatek (na zimno oraz lekko uprażone), ciastek, ciasteczek, do wyrobu domowego chleba. Można je również z powodzeniem dodać do mieszanki muesli i stosować w połączeniu z mlekiem i jogurtem. Będą również idealnym zagęstnikiem do smoothies.
Przepis na sałatkę z nasionami konopi
- Mieszanka sałat Weekend Fit&Easy ½ opakowania
- Grillowana pierś z kurczaka 1 szt.
- Ananas ½ szt.
- Ogórek zielony 1 szt.
- Cebula czerwona ½ szt.
- Sos: oliwa 3 łyżki, sok z cytryny 3 łyżki, nasiona konopi 2 łyżki, miód 1 łyżeczka, musztarda ½ łyżeczki, pieprz cayenne szczypta, papryka słodka wędzona ½ łyżeczki
Sposób przygotowania: pokrojone składniki zmieszać w misce i polać dressingiem.
Przepis na odżywczy mineralny koktajl
- Super Koktajl Green Fit&Easy 1/3 paczki
- Sok pomidorowy 250 ml
- Nasiona konopi 2 łyżki
Sposób przygotowania: składniki włożyć do blendera i zmiksować.