Owoce egzotyczne – idealny dodatek do sałat

owoce-egzotyczne-idealny-dodatek-do-salat

Obecnie mamy dostęp do wielu egzotycznych owoców przez cały rok. Mogą one stanowić sporą konkurencję w stosunku do naszych rodzimych malin, porzeczek czy truskawek. Warto po nie sięgać, zwłaszcza zimą i wiosną, aby urozmaicić dietę i sprawić, że talerz stanie się kolorowy i pełen witamin. Wiele egzotycznych owoców będzie świetnym uzupełnieniem sałatki, nadając jej nowego ciekawego smaku, którego w szarości zimowego dnia często potrzebujemy!

Grecka, cezar – to klasyka wśród sałatek, każdy to wie. Jednak nawet „nieśmiertelne” potrawy potrafią pójść w odstawkę. Zwłaszcza zimą i wiosną pojawia się ten problem... Pomidory nie smakują tak samo, jak te z sierpnia i września, ogórki mamy tylko szklarniowe, rzodkiewek jak na lekarstwo – brak. Potrzeba jakiegoś nowego smaku, ciekawego połączenia, aby na nowo z zapałem wrócić do sałatek. Wówczas, z pomocą mogą przyjść owoce egzotyczne. Wprowadzą one do naszego menu nie tylko bogactwo koloru i smaku, ale również będą źródłem witamin, tak nam potrzebnych w walce m.in. z zimowymi infekcjami. Poniżej przedstawiamy pomysły na odświeżenie sałatkowych historii, poprzez wprowadzenie do nich owoców z całego świata.

Granat

Kuleczki granatu, dzięki swojej pięknej fioletowej barwie nadają sałatkom nowego wyglądu. Mają słodko – kwaśny smak, dzięki czemu sałatki zyskują „orzeźwiający smak”. Dodatkowo granat kryje w sobie wiele związków przeciwutleniających, z grupy polifenoli, które, korzystnie mogą oddziaływać na układ odpornościowy, ochraniać serce, a także opóźniać proces starzenia.

Granat będzie świetnym uzupełnieniem sałat z dodatkiem kawałków kurczaka, sera pleśniowego, sera camembert.

Propozycje sałatek z granatem: 

  • Mieszanka sałat active, ogórek zielony, mała cebulka, ziarenka granatu, oliwa,
  • Rukola, grillowana pierś z kurczaka, prażone orzechy nerkowca, ziarenka granatu, oliwa.

Mango

Mango, to owoc bogaty w witaminę C. Już połowa tego owocu pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Barwa mango wskazuje również, iż jest ono bogate z w karotenoidy (zwłaszcza beta-karoten). Ma żółty miąższ, podobnie jak brzoskwinia, jednak jest troszkę twardszy. Można go zatem kroić w słupki, kwadraciki, wykrawać cienkie plasterki obieraczką. Każdy sposób nada sałatce nowej formy. Dojrzałe mango będzie również świetne do przygotowania dressingu i polania nim sałaty. 

Owoc mango będzie się bardzo dobrze komponował z każdą „zieleniną”, zarówno z ostrą rukolą, jak i z łagodniejszym szpinakiem czy mieszanką przeróżnych sałat. Z mięs warto polecić wędzone szynki, kaczkę lub ostre salami.

Propozycje sałatek z mango

  • Mieszanka sałat weekend, pierś kacza pieczona z majerankiem, cebula czerwona, mango pokrojone w paseczki, sos: oliwa, cytryna, musztarda,
  • Roszponka, szynka parmeńska, awokado, mango, pistacje, sos: oliwa, sok z cytryny, miód, musztarda.

Kaki (sharon, persymona)

Kaki (sharon, persymona), to owoc wywodzący się z Chin. Ma pomarańczowy miąższ i słodki „karotenowy smak”, który jest kombinacją marchewki, melona i ogórka. Warto włączyć go do swojej diety, gdyż jest bardzo odżywczym owocem. Zawiera wiele związków o działaniu przeciwutleniającym (beta karoten, likopen, luteinę, zeaksantynę), przeciwzapalnym (polifenole, flawonoidy), a nawet przeciwwirusowym (katechiny). Jest również dobrym źródłem witaminy C.

Kaki ma również wartość dekoracyjną, gdyż po odcięciu górnego ogonka, obraniu ze skóry, krojąc go w poprzek w okrągłe plastry, otrzymamy koła, które w środku będą miały kuleczki układające się w formę rozgwiazdy. Tak przygotowany owoc kaki możemy ułożyć na samej górze naszego dania i otrzymać istnie „gwiezdną potrawę”.

Kaki, z racji swojego słodkiego smaku będzie dobrym uzupełnieniem sałatek z ostrym posmakiem: z dodatkiem rukoli, papryczek chilli, ostrych serów.

Propozycje sałatek z kaki

  • Świeży jarmuż, cieciorka ugotowana, ser kozi z czarnym pieprzem, kaki, prażony sezam, sos: oliwa, pasta tahini, sok z cytryny, świeża kolendra, starty świeży imbir,
  • Rukola, podsmażone krewetki na oliwie z czosnkiem i białym winem, kaki, sos: oliwa wymieszana z posiekaną papryczką chilli.

Karambola

Karambola jest podłużnym, karbowanym owocem. Skórkę, która jest jadalna, miewa żółto-zieloną lub żółto-brązową. W środku mamy przezroczysty, soczysty miąższ, o słodko-kwaśnym smaku. Krojąc owoc w poprzek otrzymujemy bardzo dekoracyjne gwiazdy. Karambola jest źródłem witaminy C.

Karambola dobrze smakuje w połączeniu z rybami i mięsem. Warto dodawać ją do sałatek jako element dekoracyjny, zwłaszcza podczas przyjęć i spotkań z rodziną.

Propozycje sałatek z karambolą:

  • Mieszanka sałat party, łosoś wędzony, papryka czerwona, awokado, feta, karambola pokrojona w gwiazdki, sos: oliwa, cytryna,
  • Roszponka, ser camembert z żurawiną, orzechy włoskie, karambola, oliwa.

Marakuja (Passiflora)

Marakuja, zwana inaczej passiflorą, to owoc o żółto – pomarańczowo - fioletowych kuleczkach. W smaku są one kwaskowate, dlatego też dobrze smakują w mdłych sałatkach, którym brak nuty orzeźwienia. Marakuja jest dobrym źródłem witaminy C, beta karotenu oraz witamin z grupy B.

Propozycje sałatek z marakują

  • Mieszanka sałat smart, pierś z kurczaka wędzona, ogórek zielony, cebula cukrowa, ziarenka marakui, sos: oliwa, cytryna, miód,
  • Mieszanka sałat cool, serek koryciński z czarnuszką, ziarenka marakui, oliwa.

 

Życzymy owocnych poszukiwań.