Owsianka – królowa śniadań
Niedawno obchodziliśmy światowy dzień owsianki. Dlaczego zwykła owsianka ma swój międzynarodowy dzień? Czy jest ona aż tak zdrowa, smaczna i popularna? Otóż TAK – znana jest praktycznie na całym świecie. Różnice w jej podawaniu wynikają najczęściej z dostępności dodawanych do nich owoców, a nawet warzyw, a także z popularności (bądź jego braku) produktów mlecznych.
Owsianka pod lupą dietetyka
Bazą owsianki są oczywiście płatki owsiane, które aktualnie występują najczęściej w wersji – błyskawicznej oraz pod postacią płatków górskich i zwyczajnych. Ostatnio też pojawiają się także na rynku dania instant na bazie płatków owsianych. Wszystkie płatki owsiane są dobrym źródłem cennego błonnika. Co ciekawe, jedna z frakcji tego błonnika tzw. beta-glukany mają ogromny pływ na regulację stężenia cholesterolu we krwi, a regularne ich spożycie pozwala na konkretną redukcję cholesterolu ogólnego. Owies jest też polecany dla osób z kłopotami z za wysokim stężeniem cukru we krwi. Płatki owsiane błyskawiczne są także dobre dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Po połączeniu owsa z wodą tworzą się bowiem charakterystyczne żele mające właściwości ochronne dla błony śluzowej przewodu pokarmowego. Płatki owsiane dostarczają także składników takich jak: magnez, żelazo, cynk i wapń oraz witaminę B1 i B6.
Wielką zaletą owsianki jest także to, że daje na długo uczucie sytości, co jest szczególnie ważne w dietach redukcyjnych, a także dla osób dbających o zachowanie prawidłowej masy ciała.
Owsianka nie jedno ma imię
Owsianka to nie tylko płatki ugotowane na mleku. Kompozycji może być ogrom. Jedynie wyobraźnia nas ogranicza. Oto kilka naszych ulubionych połaczeń:
- płatki owsiane wymieszane z jogurtem naturalnym, odrobiną miodu gryczanego, siemienia lnianego zostawione na noc i podane rano ze świeżo startym jabłkiem skropionym sokiem z cytryny
- płatki owsiane ugotowane w mleku kokosowym z dodatkiem nasion chia i świeżym mango
- płatki owsiane zmieszane z masłem orzechowym, odrobiną miodu rzepakowego z orzeszkami ziemnymi prażonymi (bez dodatku soli)
- płatki owsiane z greckim jogurtem i świeżymi (lub rozmrożonymi wcześniej) truskawkami
- płatki owsiane zmiksowane z bananem, mlekiem i odrobiną kawy zbożowej podane w postaci shake’u
Płatki owsiane można także wykorzystać jako panierka, wytrawna posypka lekko prażona i mocno doprawiona do zimnych sałatek, a także do klasycznych ciasteczek idealnych na II śniadanie do pracy czy szkoły.