Pij na zdrowie - jogurty, kefiry, maślanki

pij-na-zdrowie-jogurty-kefiry-maslanki

Lato i początek jesieni to najlepszy czas na doładowanie organizmu. Bogactwo warzyw i owoców w diecie sprzyja gromadzeniu witamin i składników mineralnych w naszym ciele. Oczywiście niektóre ze składników powinniśmy dostarczać na bieżąco, inne są magazynowane na nieco dłuższy czas.

Także latem możemy podnieść odporność naszego organizmu i przygotować się na nadchodzące chłody, a tym samym okres przeziębień. Warzywa i owoce to dwie grupy produktów, które nam w tym pomogą, do trzeciej grupy należą tzw. fermentowane produkty mleczne. Fermentowane produkty mleczne, czyli jogurty, kefiry i  maślanki są uważane za jeden z lepszych składników diety poprawiających odporność organizmu oraz przyspieszających perystaltykę jelit.  

Fermentowane produkty mleczne (te bez dodatków smakowych) są niskokaloryczne – w 100 g jogurtu naturalnego o zawartości tłuszczu 2% jest około 60 kcal, w 100 g kefiru naturalnego o zawartości tłuszczu 2% około 50 kcal, a w 100 g maślanki około 45 kcal. Dodatkowo jogurt naturalny jest znacznie bogatszym źródłem wapnia (niezbędnego do prawidłowego wzrostu i budowy kości i zębów) niż popularne mleko. Są więc idealnym elementem diety także dla osób odchudzających się i dbających o swoją sylwetkę. 

Jogurty, kefiry czy maślanka regulują także mikroflorę jelit. W jelitach obecne są bakterie chroniące organizm przed patogenami. Nie bez przyczyny mówi się, że to właśnie tutaj znajduje się 70% odporności naszego organizmu. Szczególnie korzystne są zwłaszcza produkty zawierające specjalnie wyizolowane szczepy bakterii probiotycznych. 

Fermentowane wyroby mleczne są niezastąpione w prawidłowej pracy przewodu pokarmowego – wspomagają trawienie i zapobiegają oraz leczą zaparcia. Niestety nie każdy może bez przeszkód sięgać po te dobroczynne produkty. Osoby nietolerujące laktozy mogą w małych ilościach spożywać produkty fermentowane, bowiem laktoza jest w nich rozkładana przez dobroczynne bakterie. Nie zawsze jednak proces ten jest na tyle skuteczny, aby jeść jogurty bezpiecznie i bez ograniczeń. Osoby nietolerujące białka mleka krowiego – kazeiny niestety powinny z diety wykluczyć wszystkie produkty mleczne oraz te zawierające w swoim składzie nabiał (nawet jego małe ilości). Pewnym rozwiązaniem są wyroby mleczarskie pochodzące od kóz i owiec – wiele osób skarżących się na dolegliwości występujące bo mleku krowim nie odczuwa ich jedząc produkty z mleka koziego czy owczego. Są one także bogatszym źródłem witaminy D od mleka i fermentowanych produktów z mleka krowiego. Dodatkowo fermentowane produkty mleczne działają mocno orzeźwiająco, dlatego w zimę mogą wręcz osłabić naszą ochronę przed wirusami i innymi patogenami. 

Po jakie produkty sięgać ze sklepowych półek?

  • Przede wszystkim zamień słodzone jogurty, kefiry i maślankę, na produkty o smaku naturalnym, do których samemu będziesz wkroić owoc czy wrzucić orzechy. Wybieraj produkty o zawartości tłuszczu od 2-3%. Pamiętaj też, że chude wyroby mleczne, czyli zawierające 0 - 0,5% tłuszczu są pozbawione niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witamin A, D i K (witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Witaminy te są obecne głównie w produktach mlecznych –  jeśli więc, w Twojej diecie od dawna królują produkty typu light, zapas witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest niewielki!
  • Najlepiej sięgać po produkty ekologiczne z krótką datą przydatności do spożycia – możemy wówczas liczyć, że jest to produkt naturalny i niezawierający sztucznych ulepszaczy.
  • Nie warto wybierać produktów poddanych procesowi termizacji (w celu przedłużenia jego trwałości) – niestety pod wpływem wysokiej temperatury wykorzystywanej podczas całego procesu giną bakterie probiotyczne.
  • Zawsze należy czytać etykiety, bowiem jogurty mogą zawierać sporo tłuszczu (nawet do 12% - tyle ile śmietanka) oraz dodatkowych substancji (zagęstników, regulatorów kwasowości, aromatów czy barwników).