Sokoterapia

sokoterapia

Czy wiecie jak ogromną leczniczą moc mają soki?
Czasem trudno nam uwierzyć, że to „Wszystko, co genialne jest proste“ (Einstein)

Naturalnie świeże soki zawierają pełnowartościowe składniki, łatwo przyswajalne cukry, tłuszcze oraz białka, w tym aminokwasy egzogenne, a także świeże enzymy należące do biokatalizatorów, które kierują reakcjami biochemicznymi w organizmie. Naturalne soki to przede wszystkim bogactwo witamin i biopierwiastków. Pełnowartościowe naturalne soki wypłukują stare i martwe komórki z naszego organizmu.
Świeże soki zwiększają środowisko zasadowe organizmu, rozpuszcaja śluz, wymywają nierozpuszczalne, szkodliwe dla zdrowia sole, dzięki czemu oczyszczają mięśnie, tkanki i krew. Dodatkową zaletą pijania soków jest ich szybkie przyswajanie przez organizm.. Już 30 min. po  spożyciu sok jest całkowicie przyswojony, podczas, gdy trawienie potraw choćby z warzyw trwa ponad godzinę. Dzieki pijaniu soków oczyszczamy w organizmie wszystkie układy i organy, bez obciążenia trawiennego i z minimalnym wydatkiem energetycznym.

Zasada picia soków
Zazwyczaj pijemy soki szybko, podczas gdy dla uzyskania wszystkich atutów tych magicznych trunków powinniśmy je pijać powoli przez około 15-20 minut,  małymi łykami trzymając chwilę w ustach. Jest to istotne, gdyż enzymy, które przetwarzają soki (węglowodany), działaja już w jamie ustnej.

Sposób przygotowywania soków
Sposób przyrządzania soków jest niezmiernie istotny. Najlepsze są soki  świeżo przyrządzone (wyciśnięte)  z owoców i warzyw, które należy spożyć od razu po ich wyciśnięciu. Wszystkie zdrowe skladniki soku owocowego są w nim zawarte do 4 godzin od chwili przygotowania. W przypadku soków warzywnych czas ten jest dłuzszy- do 10 godzin.  Należy wiedzieć, że nawet krótkie przechwywanie soków w lodówce przyspiesza fermentację i psucie, mimo zachowania smaku.

Dlaczego najlepsze są soki domowe?
Obróbka chemiczna, konserwanty podgrzewanie stosowane przy produkcji soku niszczą witaminy i mikroelementy, a także  zmieniają strukturę wysokojakościowej wody  zawartej w owocach i warzywch. Do wiekszości soków produkowanych masowo dodawany jest cukier. Działa on zakwaszająco i jest źródłem fermentacji w jelicie. Dodawanie cukru do soków konserwowanych powoduje pojawienie sie po ich wypiciu zgagi czy gazów.

Właściwości lecznicze
Ilość chorób, które można leczyć sokoterapią jest ogromna, warto więc wymienić chociaż kilka.Przede wszystkim picie soków wpływa na rozpuszczanie nagromadzonych soli oraz kamieni w watrobie i nerkach.
Generalnie picie soków zalecane jest w leczeniu: alergi pokarmowych, anemii, astmy,  bezsenności, dyspepsji, bólu głowy i migren, kamieni żółciowych, kwasicy, niedociśnieniu oraz w chorobách: nerek, nowotworowych,  żył i wielu, wielu innych.
Codzienne profilaktyczne spożywanie soków to 0,5 litra. W leczeniu sokami  ilość ta zwiększa się do 1-1,5 lirta, a w szczególnych przypadkach nawet do 4 litrów dziennie.

Przykład leczniczego wpływu na organizm soku z marchwii
Zawiera witaminy: A, B1, B2, B12, PP, K, E i inne. Polepsza strukturę włosów, paznokci, zębów.  Likwiduje wrzody żołądka i dwunastnicy. Sok z marchwii zwiększa odpornośc organizmu na infekcje. Jest zdrowy dla oczu i gardła. Posiada właściwości lecznicze chorób wątroby i układu pokarmowego wynikające z braku niektórych pierwiastków. Niweluje różnego rodzaju alergie skóry, uczulenia, egzemy. Choroby układu limfatycznego  zanikaja po regularnym jego piciu.