Super goji, czyli superfoods na co dzień
Produkty z kategorii superfoods to produkty, które charakteryzują się ponadprzeciętnymi walorami zdrowotnymi. Do tej kategorii śmiało można zaliczyć popularne w ostatnich latach jagody goji.
Jagody goji, inaczej zwane kolcowojem to mała, niepozorna roślinka (jednak w krajach o ciepłym klimacie roślina można dorastać nawet do prawie 2m) łatwa w uprawie w przydomowych ogródkach. Same jagody są czerwone, lekko wydłużone i w smaku lekko paprykowe. Ich ostateczny smak zależy jednak od odmiany i warunków dojrzewania. Jagody goji uprawiane są m.in. w Chinach, ale także na trenach Tybetu oraz w krajach z klimatem umiarkowanym. Dobrze jest wybierać jagody z upraw ekologicznych, a także te naturalnie suszone na słońcu.
Dlaczego jagody goji są zdrowe?
Jagody goji należą do superfoods z różnych powodów. Narody, które regularnie spożywają jagody w swojej codziennej diecie żyją dłużej, a w podeszłym wieku ich amatorzy są bardziej witalni i zdrowsi niż mieszkańcy zachodu w podobnym wieku. Według tradycyjnej medycyny chińskiej jagody te mogą znacząco wydłużać życie wzmacniając energię jing nadnercza i nerek.
Z punktu widzenia dietetyki zachodniej jagody goji dostarczają pełnowartościowego białka (za sprawą 19 aminokwasów). Ponadto są źródłem cynku, żelaza, miedzi, wapnia, selenu oraz witamin taki, jak: B1, B2, B6 i rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E.
Warto wiedzieć, że goji swoją wzmacniającą układ immunologiczny właściwość nie zawdzięczają witaminie C (której w sumie mają niewiele), ale innym związkom m.in. o działaniu przeciwutleniającym oraz sitosterolom (wykazują one działanie przeciwzapalne).
Goji dla kobiet
Ze względu na wysoka zawartość żelaza jagody są szczególnie polecane kobietom, których miesiączki są bardzo obfite, a także wszystkim osobom ze skłonnościami do anemii. Warto jednak łączyć je z produktami bogatymi w witaminę C, aby zwiększać przyswajalność żelaza. Dobrym przykładem są sałatki na bazie świeżych liści sałaty, szpinaku, rukoli z dodatkiem czerwonej papryki, natki pietruszki posypane jagodami goji pokropione lekki dressingiem na bazie octu jabłkowego i oleju rzepakowego.
Jak wykorzystać jagody goji w codziennej diecie?
Jagody można spożywać na zasadzie jednolitej przekąski, ale także można dodawać je do herbaty (najlepiej nie do zwykłej czarnej herbaty, gdyż obniży się biodostępność żelaza), płatków śniadaniowych, sałatek, a nawet zup czy sosów. Jagody charakteryzują się dość intensywnym smakiem. Jednak komponują się dobrze zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi.
Przed dodaniem ich do sałatki czy muesli warto je nieco namoczyć, aby były miękkie i przez to były przyjemniejsze do spożycia. Suche jagody można dodawać do dań, w których zależy nam na zagęszczeniu np. do dżemów i powideł własnej roboty czy do sosów. Idealnie pasują do zup kremów, a w szczególności do zupy pomidorowej.
Żywność superfood to prawdziwe odkrycie ostatnich lat, a rynek ten rozwija się z roku na rok. Warto wykorzystać łatwa dostępność super żywności, aby wzbogacać swoją codzienną dietę, a tym samym – poprawiać stan zdrowia i samopoczucia.