Zielone koktajle
Gdy czujesz spadek sił i wyczerpanie, to zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, przygotuj energetyczny koktajl. Poprawi pracę Twojego mózgu, wzmocni odporność organizmu i doda sił do dalszej pracy.
Sposób przygotowania koktajlu jest dziecinnie prosty – włóż wybrane składniki do blendera, zmiksuj je i gotowe. Z jakich składników możesz przyrządzić taki eliksir? 60% to owoce, 40 % zielone warzywa, również liściaste (szpinak, różne gatunki sałat, jarmuż, ...) i zioła (natka pietruszki, bazylia, mięta, szczypiorek, ...).
Początkowo korzystaj z gotowych przepisów, a gdy już zasmakujesz możesz tworzyć własne zestawienia. Nie bój się eksperymentować. Odważnie łącz smaki - miksuj szpinak z jabłkiem, rukolę z melonem, jarmuż z bananem, brokuł z malinami, roszponkę z ogórkiem i arbuzem.
Możesz też dodać – siemię lniane, otręby pszenne czy płatki migdałowe, w ten sposób wzbogacisz swój napój o kolejne cenne składniki. Uwaga - gdy koktajl jest zbyt gęsty możesz go rozcieńczyć sokiem ze świeżych owoców, jogurtem lub wodą mineralną. Latem do koktajlu dodaj kostki lodu.
Kilka inspirujących przepisów:
Strong
- 3 garście Szpinaku Fit&Easy
- 1 dojrzałe awokado
- 1 jabłko
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka siemienia lnianego
Smile
- 4 garście Roszponki Fit&Easy
- 1 banan
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka otrąb pszennych
Summer
- 3 garście Rukoli Fit&Easy
- 1 mały zielony ogórek
- 1/2 kg arbuza (usuń pestki)
- 1 pęczek natki pietruszki
Zielone koktajle możesz spożywać na śniadanie, lunch lub jako zdrową przekąskę między posiłkami.