Cholesterol – fakty i mity
Wiele słyszy się o dobrym i złym cholesterolu, że jajka mają go dużo, ale wg najnowszych badań niekoniecznie trzeba ich unikać. Jest wiele mitów dotyczących cholesterolu, ale jedno jest pewne - coraz więcej osób ma zwiększony poziom tego składnika we krwi. Warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań i poznać podstawowe fakty dotyczące cholesterolu we krwi oraz tego występującego naszej diecie.
Zapomniane warzywa cz. 1
Topinambur – zwany słonecznikiem bulwiastym, gatunek rośliny z rodziny astrowatych pochodzący z Ameryki Północnej. Rozpowszechniony jako roślina jadalna, pastewna i ozdobna...
Zapomniane warzywa cz. 2
Brukiew lub karpiel – roślina należąca do rodziny kapustowatych. Nie rośnie dziko, musi być uprawiana. Jest warzywem korzeniowym, powstałym w wyniku połączenia ze sobą kapusty liściowej i rzepy...
Analiza składu ciała
Jednym ze sposobów pozwalającym sprawdzić wpływ diety oraz poziomu aktywności fizycznej na nasze zdrowie jest analiza składu ciała, która bada przede wszystkim zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka. Analiza składu ciała (BIA) jest skutecznym narzędziem ułatwiającym jednoznaczne zdiagnozowanie nadwagi i otyłości.
Kiedy warto skorzystać z porady dietetyka?
Według statystyk na nadwagę i otyłość cierpi około 52% polskiego społeczeństwa. Ogrom wszechdostępnych diet cud oraz informacji o tym, jak się zdrowo odżywiać, sugeruje, iż samemu możemy poradzić sobie z tym rosnącym problemem.