Co jedzą weganie?
Dieta wegańska – jedna z bardziej restrykcyjnych odmian wegetarianizmu, polega na eliminacji z codziennego jadłospisu mięsa, ryb, jaj, produktów mlecznych oraz wszelkich produktów w których składzie możemy znaleźć składniki pochodzące od zwierząt.
Idealna równowaga
Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie warunkuje utrzymanie optymalnego pH, które wynosi 7,35-7,45 oraz związany z nim prawidłowy przebieg procesów życiowych. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ustroju. W warunkach fizjologicznych istnieje jednak skłonność do zakwaszania organizmu. Dzieje się tak dlatego, ponieważ większość produktów przemiany materii to kwasy.
Antyoksydanty a nasze zdrowie
Nasza wiedza i świadomość na temat prawidłowego sposobu żywienia stale się zwiększa. Nadal jednak popełniamy błędy żywieniowe, takie jak jedzenie zbyt małej liczby posiłków, czy spożywanie za małej ilości produktów polecanych np. warzyw, owoców czy produktów pełnoziarnistych.
Fitoskładniki - superodżywcza moc roślin
Fitoskładniki to naturalnie występujące w roślinach substancje mające za zadanie ich ochronę m.in. przed szkodliwym działaniem środowiska, infekcjami grzybiczymi czy wirusowymi. Umożliwiają przetrwanie roślin w środowisku naturalnym.
Dlaczego warto chrupać zielone listki?
Sałata jest świetnym uzupełnieniem naszej diety. Nadaje się nie tylko jako baza do sałatek, ale również jako dodatek do kanapek czy jadalna dekoracja przekąsek i przystawek. W wielu krajach jest podstawowym elementem codziennej diety – w Polsce powszechnie uważana za pozbawiony smaku i wartości „pokarm dla królików". Czy słusznie?