Wielki Finał i Piknik BlogerChef'a
5 lipca 2014 nad Zalewem Zegrzyńskim w Windsor Palace Hotel odbył się wielki finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla blogerów – BlogerChef.
Przed piątką finalistów stanęły dwa zadania. Pierwszym było przyrządzenie na oczach jury i gości dania popisowego, wcześniej zgłoszonego. Drugie zadanie polegało natomiast na zaimprowizowaniu dania ze składników z tzw. czarnej skrzynki i ograniczonej puli innych składników.
Wygrał Paweł Urbański, autor bloga Kuchnia Słonia, który przygotowywał perliczkę, stek z polędwicy z konfiturą z żurawin z imbiru, grillowaną kukurydzę, sałatę oraz pikowaną cukinię z marchewką i chili. Drugie miejsce przypadło Annie Kosternak-Kaczmarek (czosnek w pomidorach).
Sponsorem strategicznym konkursu Blogerchef była marka Fit&Easy.
Dzień później, 6 lipca 2014 odbył się natomiast Piknik Blogerchef, na którym nie zabrakło gotowania, pokazów kulinarnych, spotkań z szefami kuchni, konkursów z cennymi nagrodami. Wydarzenia w ramach Pikniku skierowane zostały głównie do blogerów, ale były otwarte również dla gości z zewnątrz. Na Pikniku nie mogło zabraknąć marki Fit&Easy, która na tę okazję zaproponowała „Green Day”. Każdy kto odwiedził nowoczesne i pełne świeżych warzyw stoisko mógł przekonać się jak wspaniale smakują gotowe sałatki Fit&Easy oraz uczestniczyć w kulinarnym pokazie – Jana Kuronia, ambasadora marki.
W menu mistrza na ten wyjątkowy dzień, znalazła się m.in. zupa ze szpinaku i soczewicy oraz tajskie przekąski.
Przepisy na dania Jana Kuronia przyrządzane na Pikniku:
Zupa soczewicowo – szpinakowa
Orzeźwiające przekąski podane na szpinaku