Grillowana polędwiczka wieprzowa na zielonej łące
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową kroimy na pół i przekładamy do naczynia. W moździerzu ucieramy przyprawy: kminek, rozmaryn, świeżo zmielony pieprz oraz sól. Kawałki polędwiczek oblewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i obtaczamy w przyprawach. Polędwiczki wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie polędwiczki grillujemy na patelni grillowej z obydwu stron. Na podłużnym talerzu układamy mieszankę sałat, kroimy w piórka czerwoną cebulę i posypujemy nimi sałatę. Następnie układamy pokrojone w paski suszone pomidory oraz pokruszony ser z niebieską pleśnią. Gruszkę wraz ze skórką kroimy na cienkie talarki, układamy na sałacie. W osobnym naczyniu mieszamy sok z cytryny, musztardę oraz sól. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy, aż do połączenia składników. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Polędwiczkę kroimy na plasterki i podajemy na sałatce polanej sosem winegret
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki rozmarynu
Sól, pieprz
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy ACTIVE
1 mała czerwona cebula
1 gruszka
3 suszone pomidory
Ser z niebieską pleśnią
Oliwa z oliwek
Sos winegret:
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
Szczypta świeżo zmielonego pieprzu