Parmeńska sałatka z rukolą
Jeżeli chcecie popisać się przed gośćmi oryginalną sałatką, a przy tym nie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, to jest to idealna propozycja. Jej przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile trwa upieczenie bułek w piekarniku.
Uwaga: nie zastępujcie pieczonych bułek małymi drobnymi grzankami, bo wtedy danie straci swój charakter.
Przygotowanie:
Bułkę pokrój, skrop oliwą, posyp ziołami, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia. Rukolę wyłóż do półmiska, polej oliwą, dodaj zwinięte plastry szynki parmeńskiej i przestudzone grzanki. Całość posyp serem i dodaj połówki orzechów.
Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie Rukoli Fit&Easy
100 g szynki parmeńskiej w plastrach
2 bułki pełnoziarniste
6 orzechów włoskich
2 łyżeczki startego sera typu parmezan
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich