Sałata z figami

salata-z-figami
Jesienią, gdy jest sezon na świeże figi, można wykorzystać je do urozmaicenia swojego menu. Takie dania będą bardziej wykwintne i trochę kosztowniejsze, ale przecież zawsze znajdzie się okazja by je zaserwować. Poza tym warto pamiętać, że świeże figi są bogate w sole mineralne i zawierają m.in. potas, wapń, magnez oraz fosfor. Oczywiście poza sezonem też można przygotować taką sałatkę, ale już z suszonych owoców.

Przygotowanie:
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paseczki, nacieramy sosem sojowym i dodajemy przyprawy, Ostawiamy na 15 min., a następnie smażymy na patelni grillowej. Na płaskim talerzu układamy kolejno: mieszankę sałat, przestygnięte kawałki kurczaka, umyte i pokrojone na ćwiartki figi oraz ser pokrojony w kostkę. Całość posypujemy prażonymi orzechami i polewamy sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw.

 

Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat
Fit&Easy Party
4 figi
200 g sera typu feta lub koziego
1 pierś z kurczaka
Garść orzechów nerkowca
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
1 łyżka sosu sojowego
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir (korzeń)