Sałatka z łososiem
Podróże kulinarne mogą być równie fascynujące jak te w przestrzeni. Zwłaszcza jeśli mamy ochotę wybrać się kulinarnym szlakiem do śródziemnomorskich krajów. Tam menu pełne jest owoców morza, ryb, oliwek i orzeźwiających pomidorów. Łosoś zawiera łatwo przyswajalne białka i pozytywnie wpływa na wzrok, cerę, pamięć. Natomiast kiełki słonecznika to witaminowa bomba, zawierają m.in. dużo cynku i żelaza.
Przygotowanie:
Sałatę wyłóż na duży talerz, a następnie ułóż umytego, osuszonego i pokrojonego w plasterki ogórka oraz przekrojone na pół pomidory. Na wierzchu ułóż wędzonego łososia. Całość posyp oliwkami i kiełkami słonecznika.
Sos: 2 łyżki soku z cytryny wymieszaj z 4 łyżkami oliwy z oliwek, garścią posiekanego koperku oraz dodaj szczyptę soli i pieprzu. Gotowym sosem polej sałatkę. Z boku talerza połóż 2 ćwiartki cytryn
Składniki (dla 2 osób):
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Party
100 g wędzonego łososia
1 świeży ogórek
2 pomidory
1 opakowanie kiełków słonecznika
10 oliwek
1 cytryna
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
Garść posiekanego koperku
Szczypta soli i pieprzu