Sałatka z polędwiczką i dressingiem orientalnym
Przygotowanie:
Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój na 1,5 cm medaliony. Zamarynuj je w sosie sojowym z posiekanym ząbkiem czosnku, tymiankiem oraz pieprzem. Odstaw na minimum godzinę. Na talerz wyłóż mieszankę sałat. Dodaj do niej pora i marchewkę, posiekaną w plastry cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę. Zmieszaj składniki sosu. Medaliony grilluj po 2 minuty z każdej strony, następnie wyłóż je na sałatkę. Całość polej sosem i posyp posiekaną kolendrą oraz pestkami dyni.
Składniki:
1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy Party
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 300g)
1 czerwona cebula
Garść prażonych pestek dyni
Po pół garści posiekanej w słupki marchewki i pora
1 ząbek czosnku
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczki suszonego tymianku
1 papryka
2 solidne łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Sos orientalny:
8 łyżek oliwy
2 łyżki jasnego sosu sojowego
Kawałek startego imbiru (1x1 cm)
Sok z połowy limonki
Odrobina pieprzu cayenne
1 łyżeczki curry