Rukola z truskawkami

rukola-z-truskawkami
W sezonie truskawkowym polecamy połączenie słodyczy tych owoców, goryczki rukoli i słonego smaku sera. Całość polewamy delikatnym sosem pomarańczowo-miodowym, uprażonymi płatkami migdałowymi i... pałaszujemy ze smakiem.

Sałatka z grillowanymi warzywami

salatka-z-grillowanymi-warzywami
Gdy nastaje sezon grillowania na ruszt idą steki, karkówki, kurczaki i niestety zazwyczaj zapominamy o warzywach. No, czasami ktoś dorzuci ogórka kiszonego i chwała mu za to, ale przecież może być ciekawiej, smaczniej i bardziej kolorowo. Warzywa również świetnie smakują z grilla, w połączeniu ze świeżą sałatą są ozdobą talerza, a przede wszystkim dostarczają cennego błonnika i witamin. Pamiętajcie, aby robiąc zakupy na grilla zajrzeć również na stoisko warzywne. Taką sałatkę możecie też zrobić poza sezonem grillowym. Wystarczy patelnia grillowa i nawet zimą przywracamy atmosferę lata.

Zielona sałatka z avocado

zielona-salatka-z-avocado
Większość osób widząc w składzie przepisu awokado patrzy na danie z podejrzliwością. Wprawdzie ma wysoką zawartość tłuszczu, co znaczy że ma więcej kalorii, jednak trzeba też się skupić na jakości a to oznacza, że awokado ma szereg zalet. Przede wszystkim dominują w nim tłuszcze jednonienasycone, czyli zdrowe dla serca, pomagające obniżyć „zły cholesterol”. Dlatego bez obaw dodawajcie awokado do sałatek!