1 śniadanie

Przed śniadaniem, zaraz po wstaniu, wypić szklankę ciepłej wody z wyciśniętą całą cytryną.

Kanapka z warzywami

kanapka-z-warzywami

Przygotowanie:
Pieczywo posmarować awokado, a następnie położyć grube plastry pomidora. Doprawić solą i ziołami. Podawać z sokiem.

Składniki:
Chleb żytni razowy
Awokado
Dojrzały pomidor
Przyprawy: sól himalajska + zioła prowansalskie
Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy


2 śniadanie

Mini sałatka z warzywami

mini-salatka-z-warzywami

Przygotowanie:
Na talerz wyłożyć mieszankę sałat, na nią plastry łososia i pokrojoną czerwoną paprykę. Całość polać dresingiem i udekorować posiekanym koperkiem.

Składniki:
Mieszanka sałat Fit&eEasy FAMILY
– ½ opakowania
Wędzony łosoś
Czerwona papryka
Koperek ½ pęczka

Dressing:
oliwa z oliwek + ocet jabłkowy + prawdziwy miód pszczeli


Obiad

Makaron ze szpinakiem, jajkiem i orzechami nerkowca

makaron-ze-szpinakiem-jajkiem-i-orzechami-nerkowca

Przygotowanie:
Makaron ugotować ad dente. Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na niewielkiej ilości wody. Dodać pokrojony seler naciowy, szpinak i wbić jajko. Dolać nieco wody i dobrze mieszać. Jak szpinak będzie już gorący dodać fetę i orzechy. Dusić jeszcze przez 3 min. Doprawić i podawać z makaronem.

Składniki:
Szpinak Fit&Easy - szklanka
Makaron pełnoziarnisty penne
Czosnek - 1 ząbek
Cebula  - ½ szt.
Seler naciowy
Jajko
Orzechy nerkowca - 2 łyżeczki
Feta - pokruszone 2 plastry
Przyprawy: sól, czarny pieprz


Podwieczorek

Świeże owoce – jabłko

swieze-owoce-jablko

Składniki:
Jabłko - 1 szt.


Kolacja

Sałatka z fasolką szparagową i dressingiem sezamowym

salatka-z-fasolka-szparagowa-i-dressingiem-sezamowym

Przygotowanie:
Fasolkę ugotować na miękko. Następnie zmieszać z pozostałymi warzywami. Składniki na dressing dokładnie wymieszać i dodać do sałatki. 

Składniki:
Mieszanka sałat Fit&Easy WEEKEND
- ½ opakowania
Fasolka szparagowa zielona
Cebula czerwona

Dressing:
olej sezamowy (ew. pasta tahini wymieszana z oliwą z oliwek w proporcji 2:1)
nasiona sezamu
sok z limonki
prawdziwy pszczeli miód


Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Autor: Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Zajmuje się pacjentami, którzy chcieliby powrócić do wymarzonej masy ciała, kobietami w ciąży, a także osobami z cukrzycą, wysokim cholesterolem i innymi schorzeniami.