Jak uporać się z anemią?

Anemia, inaczej niedokrwistość to zbyt niskie stężenie czerwonych krwinek (erytrocytów) oraz hemoglobiny we krwi. Według norm WHO (światowej Organizacji Zdrowia) niedokrwistość to stan, gdy poziom hemoglobiny spada poniżej 130 g/l u mężczyzn, u kobiet i dzieci w wieku od 6 do 14 lat – poniżej 120 g/l, u kobiet w ciąży i dzieci do lat 6 – poniżej 110 g/l.

Lekko na wiosnę

Wiosna tuż tuż, dlatego już teraz warto pomyśleć o zrzuceniu paru zbędnych kilogramów i zacząć zdrowo, a przede wszystkim smacznie jeść! Co zrobić, aby osiągnąć zamierzony efekt bez wielkich wyrzeczeń? Wystarczy wprowadzić parę zmian w sposobie odżywiania i wyeliminować kilka błędów.

Kiełkujemy... czyli dlaczego warto wzbogacać dietę w kiełki roślin

Jesienią, a zwłaszcza zimą brakuje nam świeżych, kolorowych i chrupiących warzyw. Nie tylko ze względu na ich smak, ale również cenne wartości odżywcze. Chcąc wzbogacić naszą dietę w niezbędne elementy sięgamy po suplementy diety, które niestety nie dostarczają nam takiej ilości witamin czy składników mineralnych jak świeże produkty. Co zatem robić? Wystarczy zacząć jeść zdrowe i odżywcze kiełki.

Szczęście na talerzu - czyli antydepresanty w naszym pożywieniu

Dieta zapewniająca dobry nastrój powinna być przede wszystkim pełnowartościowa. Nie ma tu miejsca na szybkie wypełniacze żołądka takie jak: słodycze, produkty typu fast food, czy wysokokaloryczne przekąski – są to produkty, które dostarczają pustych kalorii tzn. dużych ilości energii bez żadnych wartości odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Dodatkowo dieta musi być bogata w produkty zapewniające utrzymanie odpowiedniego poziomu serotoniny w naszym organizmie.

Geny czy styl życia – co ma większy wpływ na naszą masę ciała?

Nadwaga, a w konsekwencji otyłość może być uwarunkowana zarówno genetycznie jak i środowiskowo. Oznacza to, że styl życia (zwłaszcza odżywianie oraz poziom aktywności fizycznej) ma ogromny udział w ilości gromadzonych przez nas zbędnych kilogramów.