clock
10 minut
Liczba porcji: 2
Rozmarynowy salsa verde
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • Gałązka świeżego rozmarynu
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Dlaczego warto?

Dressing nadający się głównie do sałatek ze składnikami o wyrazistym smaku. Na myśl przychodzą tu: pieczone buraki i kozi ser, podroby oraz różne wędzonki. Pamiętaj, że rozmaryn to taki składnik, który potrafi całość elegancko zdominować. W zależności od przepisu proponuję wzbogacić go o natkę pietruszki lub koperek.

Przygotowanie

W oliwie z oliwek wymieszaj posiekany czosnek i rozmaryn. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość zblenduj. Możesz dokwasić octem lub sokiem z cytryny i ewentualnie skontrować słodyczą (miód, cukier, syrop z agawy lub klonowy).