clock
45 minut
Liczba porcji: 2
Sałatka z karczochem
  • 1 opakowanie miksu sałat Active Fit&Easy

    Fit&Easy Mix sałat ACTIVE

  • Roszponka - 1/2 opakowania roszponki Fit&Easy

    Fit&Easy Roszponka

  • 2 ugotowane serca karczochów lub z zalewy 
  • 2 nieduże pomidory 
  • ½ pęczka natki pietruszki 
  • 4 plastry mozzarelli 
  • 1 cykoria 
  • 15 czarnych oliwek
Sos winegret
  • 8 łyżek oliwy z oliwek  
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 
  • odrobina cukru lub miodu 
  • sól, pieprz 

Dlaczego warto?

Ta sałatka to wyjątkowa kompozycja smaków – delikatne serca karczochów, soczyste pomidory i kremowa mozzarella tworzą harmonijną całość. Dzięki aromatycznemu winegretowi i chrupiącej cykorii każde kęs to prawdziwa przyjemność!

Przygotowanie

Mieszankę sałat wyłóż do naczynia. Pomidory przekrój wzdłuż na pół. Usuń szypułkę i miąższ ze środka. Posól delikatnie i odstaw na 15 minut na ręcznik papierowy, aby wilgoć na niego ściekła. Po tym czasie do środka dodaj posiekaną natkę pietruszki i włóż po plastrze mozzarelli. Zapiekaj przez 15 – 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Do mieszanki dodaj posiekaną cykorię, fragmenty karczochów i oliwki. Na koniec ułóż ćwiartki zapieczonego pomidora, dodaj kilka listków roszponki.

Smacznego!