Dlaczego warto?
Ta sałatka to wyjątkowa kompozycja smaków – delikatne serca karczochów, soczyste pomidory i kremowa mozzarella tworzą harmonijną całość. Dzięki aromatycznemu winegretowi i chrupiącej cykorii każde kęs to prawdziwa przyjemność!
Przygotowanie
Mieszankę sałat wyłóż do naczynia. Pomidory przekrój wzdłuż na pół. Usuń szypułkę i miąższ ze środka. Posól delikatnie i odstaw na 15 minut na ręcznik papierowy, aby wilgoć na niego ściekła. Po tym czasie do środka dodaj posiekaną natkę pietruszki i włóż po plastrze mozzarelli. Zapiekaj przez 15 – 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Do mieszanki dodaj posiekaną cykorię, fragmenty karczochów i oliwki. Na koniec ułóż ćwiartki zapieczonego pomidora, dodaj kilka listków roszponki.