Co spożywać na pierwszy posiłek w ciągu dnia, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej benefitów?

Zdrowe śniadanie to podstawa dobrego startu w efektywny i pełen wyzwań dzień. Zapewnia ono bowiem składników do pobudzenia pracy układu nerwowego, dostarcza energii do podejmowania się pracy fizycznej. Co spożywać na pierwszy posiłek w ciągu dnia, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej benefitów?

Pełnoziarniste produkty zbożowe jako baza energetyczna

Płatki zbożowe czy ciemne pieczywo dostarczą Ci węglowodanów, niezbędnych do uzupełnienia energii, którą zużyłeś na nocną regenerację oraz pobudzą Twój mózg, układ krwionośny i mięśnie do pracy od samego rana. Przyjmując dużą ilość błonnika pokarmowego poprawiasz perystaltykę jelit, a ponadto zwiększasz uczucie sytości po posiłkowej, co przekłada się na mniejszą potrzebę podjadania.

Co wybrać?

  • płatki owsiane górskie, otręby zbożowe, mieszanki musli  bez cukru,
  • pieczywo razowe lub pełnoziarniste.

Źródło białka dla regeneracji i niepodjadania

Dodając zdrowe białka do posiłku, zwiększysz uczucie sytości oraz zmniejszysz późniejsze spożycie kalorii. Badania pokazują, że śniadania bogate w produkty mleczne, mogą obniżyć spożycie energii w porze lunchu nawet o 20% w porównaniu do śniadań z innymi źródłami białka. Ponadto produkty białkowe są źródłem aminokwasów, które wspierają odbudowę i tworzenie nowych mięśni.

Co wybrać:

  • jogurty naturalne, maślanki, kefiry, mleko krowie,
  • napoje lub produkty roślinne, szczególnie sojowe,
  • jaja,
  • ryby oraz chude mięso.

Warzywa i owoce, jako kolorowy akcent posiłku

Błonnik zawarty w owocach i warzywach wspomaga uczucie sytości oraz odżywia mikroflorę jelitową, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Różnorodność kolorystyczna posiłków jest pozytywnie związana ze zwiększonym spożyciem warzyw i zmniejszonym spożyciem słodyczy. Jest zatem szansa, że wybierając owoce i warzywa do śniadania, zmniejszysz potrzebę jedzenia niezdrowych słodyczy w ciągu dnia!

Zdrowe tłuszcze dla prawidłowej pracy mózgu

Zdrowe tłuszcze to wisienka na torcie dla zdrowego śniadania. Jeśli zależy Ci na wsparciu i utrzymaniu w dobrej formie procesów umysłowych  - koncentracji, kreatywności, pamięci krótkotrwałej, umiejętności rozwiązywania problemów w różnych warunkach czy adaptacji do nowych sytuacji, to zdrowe kwasy tłuszczowe są dla Ciebie!

Co wybrać:

  • orzechy włoskie,
  • nasiona chia, siemię lniane,
  • oliwę z oliwek,
  • olej rzepakowy, olej lniany,
  • awokado.

Nie chcąc pozostawić Cię bez pomysłów na wprowadzenie powyższych zasad w życie, mamy kilka propozycji na zdrowe śniadania. Oto one:

1.       Korzenna owsianka bazująca na płatkach owsianych górskich i mleku, z dodatkiem tartych jabłek podprażonych z cynamonem i niewielką ilością miodu, posypana orzechami włoskimi.

2.       Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulką.

3.       Szakszuka przygotowana z dwóch jaj, pomidorów, papryki i cukinii. Podawana z chlebem żytnim razowym.

4.       Smoothie skomponowane z mleka sojowego, otrębów orkiszowych, połówki banana, owoców jagodowych i awokado.

5.       Bajgiel posmarowany serkiem kanapkowym naturalnym z kawałkami wędzonego łososia, awokado, plasterkami ogórka i rukolą.

6.       Twarożek półtłusty wymieszany z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem, polany oliwą z oliwek, posypany pestkami dyni i czarnuszką. Podawany z bułką grahamką.

Mamy nadzieję, że nasze pomysły będą dla Ciebie inspiracją do polubienia się z odżywczymi oraz pełnymi zdrowia śniadaniami!

Inne artykuły

  • Zdrowie

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego po niektórych przekąskach czujesz się szczęśliwszy, a po innych ospały? Naukowcy od lat badają związek między dietą a zdrowiem psychicznym, a wyniki są naprawdę fascynujące!

  • Zdrowie

Ważne jest, aby nauczyć się radzić sobie z ochotą na słodkie przekąski w sposób świadomy i zdrowy. Dowiedz się, jak znaleźć równowagę, zadbać o swoje zdrowie i cieszyć się lepszym samopoczuciem na co dzień.

  • Zdrowie

Regularne nawodnienie to podstawa zdrowia. Jeśli trudno Ci pić wystarczająco dużo wody, oto dziesięć trików na rozwiązanie tego problemu.

  • Zdrowie

Dziecięca dieta wpływa na rozwój umysłowy oraz fizyczny, ale również kształtuje nawyki, które mogą towarzyszyć dziecku w dorosłości. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak uczyć dzieci zdrowego podejścia do jedzenia.

  • Zdrowie

Tłuszcze to ważny składnik diety, który latami cieszył się złą sławą. Dziś wiemy, że odgrywają kluczowe role w życiu człowieka. Czym są i gdzie znaleźć zdrowe tłuszcze oraz jak wprowadzić je do codziennego menu.

  • Treningi
  • Zdrowie

Właściwie dobrane posiłki i przekąski nie tylko poprawiają efektywność treningów, ale również wspierają proces regeneracji organizmu. To właśnie w czasie odpoczynku nasze mięśnie odbudowują się, uzupełniane są zasoby energetyczne, a ciało przygotowuje się do kolejnego wysiłku.

  • Zdrowie

Masz problem z przekąskami w pracy lub trudno Ci utrzymać regularność posiłków? Sprawdź dziewięć skutecznych sposobów na ograniczenie podjadania!

  • Zdrowie

Większość żywności dostępnej w sklepach zawiera konserwanty, co budzi kontrowersje. Czy są one naprawdę szkodliwe? Rozprawmy się z mitami.

  • Zdrowie

Silny układ odpornościowy to klucz do zachowania zdrowia i dobrej kondycji przez cały rok. Niektóre produkty mogą szczególnie przyczynić się do wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Sprawdź co jeść, aby zadbać o swoją odporność.

  • Zdrowie

Czy wiesz, że pomiędzy mózgiem, a jelitami znajduje się połączenie, które stanowi swego rodzaju sieć telefoniczną, biegnącą od układu nerwowego, aż do pokarmowego?

cover alt
  • Zdrowie

Kreatywne myślenie, utrzymywanie koncentracji na wysokim poziomie i szybkie podejmowanie decyzji – to jedne z wielu wyzwań z którymi mierzymy się na co dzień. Jeśli zależy Ci na wsparciu tych i wielu innych funkcji układu nerwowego, to ten artykuł jest szczególnie dla Ciebie. 

  • Zdrowie

Życie w biegu często utrudnia dbanie o zdrową dietę i codzienną równowagę. Jednak z odpowiednim podejściem, zdrowe odżywianie można wpleść w codzienność z łatwością.