Co spożywać na pierwszy posiłek w ciągu dnia, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej benefitów?

Zdrowe śniadanie to podstawa dobrego startu w efektywny i pełen wyzwań dzień. Zapewnia ono bowiem składników do pobudzenia pracy układu nerwowego, dostarcza energii do podejmowania się pracy fizycznej. Co spożywać na pierwszy posiłek w ciągu dnia, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej benefitów?

Pełnoziarniste produkty zbożowe jako baza energetyczna

Płatki zbożowe czy ciemne pieczywo dostarczą Ci węglowodanów, niezbędnych do uzupełnienia energii, którą zużyłeś na nocną regenerację oraz pobudzą Twój mózg, układ krwionośny i mięśnie do pracy od samego rana. Przyjmując dużą ilość błonnika pokarmowego poprawiasz perystaltykę jelit, a ponadto zwiększasz uczucie sytości po posiłkowej, co przekłada się na mniejszą potrzebę podjadania.

Co wybrać?

  • płatki owsiane górskie, otręby zbożowe, mieszanki musli  bez cukru,
  • pieczywo razowe lub pełnoziarniste.

Źródło białka dla regeneracji i niepodjadania

Dodając zdrowe białka do posiłku, zwiększysz uczucie sytości oraz zmniejszysz późniejsze spożycie kalorii. Badania pokazują, że śniadania bogate w produkty mleczne, mogą obniżyć spożycie energii w porze lunchu nawet o 20% w porównaniu do śniadań z innymi źródłami białka. Ponadto produkty białkowe są źródłem aminokwasów, które wspierają odbudowę i tworzenie nowych mięśni.

Co wybrać:

  • jogurty naturalne, maślanki, kefiry, mleko krowie,
  • napoje lub produkty roślinne, szczególnie sojowe,
  • jaja,
  • ryby oraz chude mięso.

Warzywa i owoce, jako kolorowy akcent posiłku

Błonnik zawarty w owocach i warzywach wspomaga uczucie sytości oraz odżywia mikroflorę jelitową, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Różnorodność kolorystyczna posiłków jest pozytywnie związana ze zwiększonym spożyciem warzyw i zmniejszonym spożyciem słodyczy. Jest zatem szansa, że wybierając owoce i warzywa do śniadania, zmniejszysz potrzebę jedzenia niezdrowych słodyczy w ciągu dnia!

Zdrowe tłuszcze dla prawidłowej pracy mózgu

Zdrowe tłuszcze to wisienka na torcie dla zdrowego śniadania. Jeśli zależy Ci na wsparciu i utrzymaniu w dobrej formie procesów umysłowych  - koncentracji, kreatywności, pamięci krótkotrwałej, umiejętności rozwiązywania problemów w różnych warunkach czy adaptacji do nowych sytuacji, to zdrowe kwasy tłuszczowe są dla Ciebie!

Co wybrać:

  • orzechy włoskie,
  • nasiona chia, siemię lniane,
  • oliwę z oliwek,
  • olej rzepakowy, olej lniany,
  • awokado.

Nie chcąc pozostawić Cię bez pomysłów na wprowadzenie powyższych zasad w życie, mamy kilka propozycji na zdrowe śniadania. Oto one:

1.       Korzenna owsianka bazująca na płatkach owsianych górskich i mleku, z dodatkiem tartych jabłek podprażonych z cynamonem i niewielką ilością miodu, posypana orzechami włoskimi.

2.       Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulką.

3.       Szakszuka przygotowana z dwóch jaj, pomidorów, papryki i cukinii. Podawana z chlebem żytnim razowym.

4.       Smoothie skomponowane z mleka sojowego, otrębów orkiszowych, połówki banana, owoców jagodowych i awokado.

5.       Bajgiel posmarowany serkiem kanapkowym naturalnym z kawałkami wędzonego łososia, awokado, plasterkami ogórka i rukolą.

6.       Twarożek półtłusty wymieszany z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem, polany oliwą z oliwek, posypany pestkami dyni i czarnuszką. Podawany z bułką grahamką.

Mamy nadzieję, że nasze pomysły będą dla Ciebie inspiracją do polubienia się z odżywczymi oraz pełnymi zdrowia śniadaniami!

Inne artykuły

  • Zdrowie

Silny układ odpornościowy to klucz do zachowania zdrowia i dobrej kondycji przez cały rok. Niektóre produkty mogą szczególnie przyczynić się do wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Sprawdź co jeść, aby zadbać o swoją odporność.

  • Zdrowie

Aktywny styl życia to wyzwanie dla naszego ciała, które wymaga wsparcia w postaci regularnych treningów, ale także zrównoważonej diety. Oto jak rośliny i produkty roślinne mogą wspierać Twoją energię i regenerację.

  • Zdrowie

Dziecięca dieta wpływa na rozwój umysłowy oraz fizyczny, ale również kształtuje nawyki, które mogą towarzyszyć dziecku w dorosłości. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak uczyć dzieci zdrowego podejścia do jedzenia.

  • Zdrowie

Regularne nawodnienie to podstawa zdrowia. Jeśli trudno Ci pić wystarczająco dużo wody, oto dziesięć trików na rozwiązanie tego problemu.

  • Zdrowie

Większość żywności dostępnej w sklepach zawiera konserwanty, co budzi kontrowersje. Czy są one naprawdę szkodliwe? Rozprawmy się z mitami.

  • Zdrowie

Skomponowanie lunch boxów, które będą nie tylko zdrowe, smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie nie musi być czymś pracochłonnym. Sprawdź to!

  • Zdrowie

Życie w biegu często utrudnia dbanie o zdrową dietę i codzienną równowagę. Jednak z odpowiednim podejściem, zdrowe odżywianie można wpleść w codzienność z łatwością. 

  • Zdrowie

Czy wiesz, że pomiędzy mózgiem, a jelitami znajduje się połączenie, które stanowi swego rodzaju sieć telefoniczną, biegnącą od układu nerwowego, aż do pokarmowego?

  • Treningi
  • Zdrowie

Na rynku dostępnych jest wiele napojów izotonicznych mających zapewnić szybkie nawodnienie i odpowiedni poziom elektrolitów. Chcąc uniknąć zbędnych sztucznych dodatków, można przygotować napoje izotoniczne w domu. To proste!

  • Zdrowie

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego po niektórych przekąskach czujesz się szczęśliwszy, a po innych ospały? Naukowcy od lat badają związek między dietą a zdrowiem psychicznym, a wyniki są naprawdę fascynujące!

  • Zdrowie

Planując posiłki na wyjazd, warto dostosować je do długości podróży. Kluczem do sukcesu są prostota. Oto kilka praktycznych wskazówek i propozycji, które pomogą Ci przygotować pyszne i pożywne jedzenie na drogę.

  • Treningi
  • Zdrowie

Smoothie, czy sok to nie tylko wybór na poziomie preferencji smakowych, ale również korzyści zdrowotnych. Jaka jest różnica pomiędzy smoothie a sokiem?