Czy wiesz, że istnieją badania, które dowodzą zależności pomiędzy różnorodnością kolorów posiłków, a odczuwaniem radości z jedzenia? 

Jak się okazuje, im bardziej urozmaicone dania spożywamy, tym większą sprawiają nam one przyjemność. Ponadto kolorowa żywność jest intuicyjnie postrzegana jako ta zdrowsza. Każda z grup kolorystycznych owoców i warzyw niesie ze sobą swoje unikatowe właściwości.

  • Czerwone rośliny to przede wszystkim źródło likopenu oraz antocyjanów. Likopen zmniejsza ciśnienie krwi, wspiera pracę serca oraz działa przeciwzapalnie. Antocyjany z kolei mogą przeciwdziałać procesom starzenia, obniżają poziom cholesterolu oraz zmniejszają masę ciała. Oba związki mają działanie przeciwnowotworowe. Zarówno antocyjany, jak i likopen znajdziesz w czerwonej papryce, pomidorach (szczególnie przetworzonych), truskawkach czy malinach.
  • Pomarańczowe i żółte owoce i warzywa to doskonałe źródło karotenoidów, a wśród nich beta-karotenu oraz luteiny. Związki te chronią nas przed negatywnym działaniem czynników środowiskowych – dymu tytoniowego, czy spalin samochodowych. Poprawiają odporność, zmniejszają ryzyko chorób oczu, wspierają pracę jelit, poprawiają pracę wątroby, obniżają poziom glukozy we krwi oraz opóźniają procesy starzenia. Występują one m.in. w marchwi, dyni, żółtej i pomarańczowej papryce, mango oraz morelach.
  • Zielone owoce i warzywa są bogate w chlorofil, kwas foliowy oraz witaminę K. Mają działanie detoksykacyjne, wspierają pracę mózgu, zmniejszają ryzyko złamań kości. Sięgnij po zieloną paprykę, brokuły, szpinak, sałatę, jarmuż, rukolę, zielone jabłka i winogrona czy kiwi.
  • Fioletowe i niebieskie rośliny to kopalnia antocyjanów, które chronią przed uszkodzeniami komórek i obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. Borówki, jagody, ciemne winogrona, czy czerwone porzeczki są także źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C i potasu, które zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu oraz otyłości.
  • Choć ostatnia grupa wydaje się najmniej atrakcyjna spośród powyższych, to jest od nich niemniej ważna. Jabłka, gruszki, kalafior czy cebula to białe rośliny, które obniżają ryzyko chorób krążenia i niektórych nowotworów, wspierają układ odpornościowy oraz działają ochronnie przeciwko chorobom przewlekłym jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, czy choroby zapalne.

Różnorodność kolorystyczna na talerzu to przede wszystkim sposób na dostarczenie organizmowi szerokiego wachlarza składników odżywczych i prozdrowotnych. Każdy kolor reprezentuje unikalne korzyści dla Twojego zdrowia – od wsparcia układu odpornościowego, przez poprawę pracy serca i mózgu, aż po ochronę przed chorobami przewlekłymi. Codzienna dawka kolorów na talerzu to prosty, ale skuteczny krok ku lepszemu samopoczuciu i jakości życia.

Inne artykuły

  • Zdrowie

Tłuszcze to ważny składnik diety, który latami cieszył się złą sławą. Dziś wiemy, że odgrywają kluczowe role w życiu człowieka. Czym są i gdzie znaleźć zdrowe tłuszcze oraz jak wprowadzić je do codziennego menu.

  • Treningi
  • Zdrowie

Właściwie dobrane posiłki i przekąski nie tylko poprawiają efektywność treningów, ale również wspierają proces regeneracji organizmu. To właśnie w czasie odpoczynku nasze mięśnie odbudowują się, uzupełniane są zasoby energetyczne, a ciało przygotowuje się do kolejnego wysiłku.

  • Zdrowie

Co spożywać na pierwszy posiłek w ciągu dnia, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej benefitów?

  • Zdrowie

Skomponowanie lunch boxów, które będą nie tylko zdrowe, smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie nie musi być czymś pracochłonnym. Sprawdź to!

  • Zdrowie

Słodycze są kuszącą opcją, ale na szczęście istnieje wiele zdrowych alternatyw, które mogą zaspokoić chęć na słodkości. Podpowiemy, jakie przekąski wybrać, by cieszyć się słodkim smakiem zachowując przy tym dobre zdrowie.

  • Zdrowie

Większość żywności dostępnej w sklepach zawiera konserwanty, co budzi kontrowersje. Czy są one naprawdę szkodliwe? Rozprawmy się z mitami.

cover alt
  • Zdrowie

Kreatywne myślenie, utrzymywanie koncentracji na wysokim poziomie i szybkie podejmowanie decyzji – to jedne z wielu wyzwań z którymi mierzymy się na co dzień. Jeśli zależy Ci na wsparciu tych i wielu innych funkcji układu nerwowego, to ten artykuł jest szczególnie dla Ciebie. 

  • Zdrowie

Dziecięca dieta wpływa na rozwój umysłowy oraz fizyczny, ale również kształtuje nawyki, które mogą towarzyszyć dziecku w dorosłości. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak uczyć dzieci zdrowego podejścia do jedzenia.

  • Zdrowie

Regularne nawodnienie to podstawa zdrowia. Jeśli trudno Ci pić wystarczająco dużo wody, oto dziesięć trików na rozwiązanie tego problemu.

  • Zdrowie

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego po niektórych przekąskach czujesz się szczęśliwszy, a po innych ospały? Naukowcy od lat badają związek między dietą a zdrowiem psychicznym, a wyniki są naprawdę fascynujące!

  • Zdrowie

Zmiana nawyków często wydaje się trudnym wyzwaniem. Jednak to właśnie małe, systematyczne kroki prowadzą do największych zmian! Oto jak skutecznie wprowadzać nowe nawyki do swojego życia.

  • Zdrowie

Planując posiłki na wyjazd, warto dostosować je do długości podróży. Kluczem do sukcesu są prostota. Oto kilka praktycznych wskazówek i propozycji, które pomogą Ci przygotować pyszne i pożywne jedzenie na drogę.