Silny układ odpornościowy to klucz do zachowania zdrowia i dobrej kondycji przez cały rok. Niektóre produkty mogą szczególnie przyczynić się do wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Sprawdź co jeść, aby zadbać o swoją odporność. 

Owoce cytrusowe – witamina C w roli głównej

Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny czy limonki to naturalne źródła witaminy C, która stymuluje produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za walkę z infekcjami. Regularne spożywanie cytrusów pomaga skrócić czas trwania przeziębienia i wzmacnia organizm.

Jak je spożywać?

  • w całości, na surowo w formie przekąski,
  • wyciśnięte jako baza do koktajli owocowych i owocowo-warzywnych,
  • wyciśnięte, w formie dodatku smakowego do wody.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Czosnek ma działanie bakteriobójcze, antygrzybiczne, przeciwutleniające i antywirusowe. Zdolność czosnku do działania przeciwko rozmaitym drobnoustrojom oraz brak oporności bakterii na jego działanie, czynią go wartościowym środkiem w walce z infekcjami.

Propozycje zastosowania:

  • w formie świeżej i nieprzetworzonej, jako dodatek do sałatek czy kanapek,
  • jako dodatek do dań obiadowych i zup,
  • przeciśnięty jako dodatek do domowego pesto.

Imbir – wsparcie w walce z infekcjami

Korzeń imbiru to źródło silnych przeciwutleniaczy, związków przeciwbakteryjnych oraz przeciwzapalnych. Rozgrzewa organizm, poprawia krążenie i łagodzi objawy infekcji. 

Sposoby na włączenie go w menu:

  • napary ziołowe z imbirem, cytryną, miodem i rozmarynem,
  • jako dodatek do smoothie,
  • starty jako przyprawa do dań azjatyckich.

Tłuste ryby – bogactwo omega-3

Łosoś, makrela, śledzie czy sardynki, to bogate źródła kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i wspierają układ odpornościowy. Są one także źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym witaminy D, która jest kluczowa dla zdrowia.

Pomysły na dania:

  • wrap z serkiem naturalnym, łososiem wędzonym i szpinakiem,
  • kanapki z pastą z makreli i ogórka kiszonego,
  • śledź marynowany w jogurcie naturalnym z jabłkiem i cebulką z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Żywność fermentowana – naturalne wsparcie mikroflory jelitowej

Kefiry, maślanki, jogurty naturalne, ogórki czy kapusta kiszona, mogą zwiększać liczebność dobrych bakterii w jelitach, redukować stany zapalne oraz poprawiać odporność całego organizmu.  

Jak je spożywać?

  • jogurty z dodatkiem musli, owoców i orzechów,
  • kiszone warzywa jako dodatki do obiadu,
  • kefir i maślanka jako baza do koktajli owocowych.

Poza wymienionymi powyżej produktami, należy wspomnieć o działającym antybakteryjnie miodzie, wspierających regenerację układu odpornościowego orzechach i nasionach oraz działających przeciwutleniająco owocach jagodowych i zielonej herbacie.

Pamiętaj, że dbanie o dietę przez cały rok, a nie jedynie w okresie wzmożonych infekcji, to podstawa do zbudowania silnego układu odpornościowego. Zadbaj o swoje zdrowie komponując smaczne posiłki bogate w składniki odżywcze i  ciesz się lepszym samopoczuciem każdego dnia!

Inne artykuły

  • Zdrowie

Masz problem z przekąskami w pracy lub trudno Ci utrzymać regularność posiłków? Sprawdź dziewięć skutecznych sposobów na ograniczenie podjadania!

  • Zdrowie

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego po niektórych przekąskach czujesz się szczęśliwszy, a po innych ospały? Naukowcy od lat badają związek między dietą a zdrowiem psychicznym, a wyniki są naprawdę fascynujące!

  • Zdrowie

Regularne nawodnienie to podstawa zdrowia. Jeśli trudno Ci pić wystarczająco dużo wody, oto dziesięć trików na rozwiązanie tego problemu.

  • Zdrowie

Co spożywać na pierwszy posiłek w ciągu dnia, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej benefitów?

  • Zdrowie

Ważne jest, aby nauczyć się radzić sobie z ochotą na słodkie przekąski w sposób świadomy i zdrowy. Dowiedz się, jak znaleźć równowagę, zadbać o swoje zdrowie i cieszyć się lepszym samopoczuciem na co dzień.

  • Zdrowie

Czy wiesz, że pomiędzy mózgiem, a jelitami znajduje się połączenie, które stanowi swego rodzaju sieć telefoniczną, biegnącą od układu nerwowego, aż do pokarmowego?

cover alt
  • Zdrowie

Kreatywne myślenie, utrzymywanie koncentracji na wysokim poziomie i szybkie podejmowanie decyzji – to jedne z wielu wyzwań z którymi mierzymy się na co dzień. Jeśli zależy Ci na wsparciu tych i wielu innych funkcji układu nerwowego, to ten artykuł jest szczególnie dla Ciebie. 

  • Zdrowie

Większość żywności dostępnej w sklepach zawiera konserwanty, co budzi kontrowersje. Czy są one naprawdę szkodliwe? Rozprawmy się z mitami.

  • Zdrowie

Planując posiłki na wyjazd, warto dostosować je do długości podróży. Kluczem do sukcesu są prostota. Oto kilka praktycznych wskazówek i propozycji, które pomogą Ci przygotować pyszne i pożywne jedzenie na drogę.

  • Zdrowie

Aktywny styl życia to wyzwanie dla naszego ciała, które wymaga wsparcia w postaci regularnych treningów, ale także zrównoważonej diety. Oto jak rośliny i produkty roślinne mogą wspierać Twoją energię i regenerację.

  • Zdrowie

Życie w biegu często utrudnia dbanie o zdrową dietę i codzienną równowagę. Jednak z odpowiednim podejściem, zdrowe odżywianie można wpleść w codzienność z łatwością. 

  • Zdrowie

Skomponowanie lunch boxów, które będą nie tylko zdrowe, smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie nie musi być czymś pracochłonnym. Sprawdź to!