Silny układ odpornościowy to klucz do zachowania zdrowia i dobrej kondycji przez cały rok. Niektóre produkty mogą szczególnie przyczynić się do wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Sprawdź co jeść, aby zadbać o swoją odporność.
Owoce cytrusowe – witamina C w roli głównej
Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny czy limonki to naturalne źródła witaminy C, która stymuluje produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za walkę z infekcjami. Regularne spożywanie cytrusów pomaga skrócić czas trwania przeziębienia i wzmacnia organizm.
Jak je spożywać?
- w całości, na surowo w formie przekąski,
- wyciśnięte jako baza do koktajli owocowych i owocowo-warzywnych,
- wyciśnięte, w formie dodatku smakowego do wody.
Czosnek – naturalny antybiotyk
Czosnek ma działanie bakteriobójcze, antygrzybiczne, przeciwutleniające i antywirusowe. Zdolność czosnku do działania przeciwko rozmaitym drobnoustrojom oraz brak oporności bakterii na jego działanie, czynią go wartościowym środkiem w walce z infekcjami.
Propozycje zastosowania:
- w formie świeżej i nieprzetworzonej, jako dodatek do sałatek czy kanapek,
- jako dodatek do dań obiadowych i zup,
- przeciśnięty jako dodatek do domowego pesto.
Imbir – wsparcie w walce z infekcjami
Korzeń imbiru to źródło silnych przeciwutleniaczy, związków przeciwbakteryjnych oraz przeciwzapalnych. Rozgrzewa organizm, poprawia krążenie i łagodzi objawy infekcji.
Sposoby na włączenie go w menu:
- napary ziołowe z imbirem, cytryną, miodem i rozmarynem,
- jako dodatek do smoothie,
- starty jako przyprawa do dań azjatyckich.
Tłuste ryby – bogactwo omega-3
Łosoś, makrela, śledzie czy sardynki, to bogate źródła kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i wspierają układ odpornościowy. Są one także źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym witaminy D, która jest kluczowa dla zdrowia.
Pomysły na dania:
- wrap z serkiem naturalnym, łososiem wędzonym i szpinakiem,
- kanapki z pastą z makreli i ogórka kiszonego,
- śledź marynowany w jogurcie naturalnym z jabłkiem i cebulką z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
Żywność fermentowana – naturalne wsparcie mikroflory jelitowej
Kefiry, maślanki, jogurty naturalne, ogórki czy kapusta kiszona, mogą zwiększać liczebność dobrych bakterii w jelitach, redukować stany zapalne oraz poprawiać odporność całego organizmu.
Jak je spożywać?
- jogurty z dodatkiem musli, owoców i orzechów,
- kiszone warzywa jako dodatki do obiadu,
- kefir i maślanka jako baza do koktajli owocowych.
Poza wymienionymi powyżej produktami, należy wspomnieć o działającym antybakteryjnie miodzie, wspierających regenerację układu odpornościowego orzechach i nasionach oraz działających przeciwutleniająco owocach jagodowych i zielonej herbacie.
Pamiętaj, że dbanie o dietę przez cały rok, a nie jedynie w okresie wzmożonych infekcji, to podstawa do zbudowania silnego układu odpornościowego. Zadbaj o swoje zdrowie komponując smaczne posiłki bogate w składniki odżywcze i ciesz się lepszym samopoczuciem każdego dnia!