Silny układ odpornościowy to klucz do zachowania zdrowia i dobrej kondycji przez cały rok. Niektóre produkty mogą szczególnie przyczynić się do wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Sprawdź co jeść, aby zadbać o swoją odporność. 

Owoce cytrusowe – witamina C w roli głównej

Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny czy limonki to naturalne źródła witaminy C, która stymuluje produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za walkę z infekcjami. Regularne spożywanie cytrusów pomaga skrócić czas trwania przeziębienia i wzmacnia organizm.

Jak je spożywać?

  • w całości, na surowo w formie przekąski,
  • wyciśnięte jako baza do koktajli owocowych i owocowo-warzywnych,
  • wyciśnięte, w formie dodatku smakowego do wody.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Czosnek ma działanie bakteriobójcze, antygrzybiczne, przeciwutleniające i antywirusowe. Zdolność czosnku do działania przeciwko rozmaitym drobnoustrojom oraz brak oporności bakterii na jego działanie, czynią go wartościowym środkiem w walce z infekcjami.

Propozycje zastosowania:

  • w formie świeżej i nieprzetworzonej, jako dodatek do sałatek czy kanapek,
  • jako dodatek do dań obiadowych i zup,
  • przeciśnięty jako dodatek do domowego pesto.

Imbir – wsparcie w walce z infekcjami

Korzeń imbiru to źródło silnych przeciwutleniaczy, związków przeciwbakteryjnych oraz przeciwzapalnych. Rozgrzewa organizm, poprawia krążenie i łagodzi objawy infekcji. 

Sposoby na włączenie go w menu:

  • napary ziołowe z imbirem, cytryną, miodem i rozmarynem,
  • jako dodatek do smoothie,
  • starty jako przyprawa do dań azjatyckich.

Tłuste ryby – bogactwo omega-3

Łosoś, makrela, śledzie czy sardynki, to bogate źródła kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i wspierają układ odpornościowy. Są one także źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym witaminy D, która jest kluczowa dla zdrowia.

Pomysły na dania:

  • wrap z serkiem naturalnym, łososiem wędzonym i szpinakiem,
  • kanapki z pastą z makreli i ogórka kiszonego,
  • śledź marynowany w jogurcie naturalnym z jabłkiem i cebulką z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Żywność fermentowana – naturalne wsparcie mikroflory jelitowej

Kefiry, maślanki, jogurty naturalne, ogórki czy kapusta kiszona, mogą zwiększać liczebność dobrych bakterii w jelitach, redukować stany zapalne oraz poprawiać odporność całego organizmu.  

Jak je spożywać?

  • jogurty z dodatkiem musli, owoców i orzechów,
  • kiszone warzywa jako dodatki do obiadu,
  • kefir i maślanka jako baza do koktajli owocowych.

Poza wymienionymi powyżej produktami, należy wspomnieć o działającym antybakteryjnie miodzie, wspierających regenerację układu odpornościowego orzechach i nasionach oraz działających przeciwutleniająco owocach jagodowych i zielonej herbacie.

Pamiętaj, że dbanie o dietę przez cały rok, a nie jedynie w okresie wzmożonych infekcji, to podstawa do zbudowania silnego układu odpornościowego. Zadbaj o swoje zdrowie komponując smaczne posiłki bogate w składniki odżywcze i  ciesz się lepszym samopoczuciem każdego dnia!

Inne artykuły

  • Zdrowie

Życie w biegu często utrudnia dbanie o zdrową dietę i codzienną równowagę. Jednak z odpowiednim podejściem, zdrowe odżywianie można wpleść w codzienność z łatwością. 

  • Zdrowie

Tłuszcze to ważny składnik diety, który latami cieszył się złą sławą. Dziś wiemy, że odgrywają kluczowe role w życiu człowieka. Czym są i gdzie znaleźć zdrowe tłuszcze oraz jak wprowadzić je do codziennego menu.

  • Zdrowie

Co spożywać na pierwszy posiłek w ciągu dnia, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej benefitów?

  • Zdrowie

Planując posiłki na wyjazd, warto dostosować je do długości podróży. Kluczem do sukcesu są prostota. Oto kilka praktycznych wskazówek i propozycji, które pomogą Ci przygotować pyszne i pożywne jedzenie na drogę.

  • Treningi
  • Zdrowie

Właściwie dobrane posiłki i przekąski nie tylko poprawiają efektywność treningów, ale również wspierają proces regeneracji organizmu. To właśnie w czasie odpoczynku nasze mięśnie odbudowują się, uzupełniane są zasoby energetyczne, a ciało przygotowuje się do kolejnego wysiłku.

  • Treningi
  • Zdrowie

Trenujesz regularnie i chcesz zadbać o żywienie około treningowe? A może dopiero zaczynasz swoją przygodę z aktywnością fizyczną, ale ciągłe brakuje Ci energii w trakcie ćwiczeń? Ten artykuł jest dla Ciebie!

  • Zdrowie

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego po niektórych przekąskach czujesz się szczęśliwszy, a po innych ospały? Naukowcy od lat badają związek między dietą a zdrowiem psychicznym, a wyniki są naprawdę fascynujące!

  • Zdrowie

Czy wiesz, że istnieją badania, które dowodzą zależności pomiędzy różnorodnością kolorów posiłków, a odczuwaniem radości z jedzenia?

  • Zdrowie

Proste zmiany w codziennych nawykach żywieniowych mogą nieść ze sobą spektakularne efekty. Jakie zamienniki warto wypróbować?

  • Zdrowie

Wokół żywienia narosło wiele mitów, które mogą wprowadzać w błąd, utrudniając tym samym podejmowanie właściwych wyborów żywieniowych. Oto najczęstsze z nich.

  • Zdrowie

Ważne jest, aby nauczyć się radzić sobie z ochotą na słodkie przekąski w sposób świadomy i zdrowy. Dowiedz się, jak znaleźć równowagę, zadbać o swoje zdrowie i cieszyć się lepszym samopoczuciem na co dzień.

  • Treningi
  • Zdrowie

Smoothie, czy sok to nie tylko wybór na poziomie preferencji smakowych, ale również korzyści zdrowotnych. Jaka jest różnica pomiędzy smoothie a sokiem?