Wokół żywienia narosło wiele mitów, które mogą wprowadzać w błąd, utrudniając tym samym podejmowanie właściwych wyborów żywieniowych. Oto najczęstsze z nich.
Mit: Węglowodany tuczą
Prawda: Węglowodany same w sobie nie są tuczące, a ich wpływ na masę ciała zależy od jakości spożywanych produktów. Badania pokazują, że spożywanie węglowodanów o wysokiej jakości, w ramach zbilansowanej diety, może wspierać zdrowie metaboliczne i kontrolę masy ciała.
Mit: Większość dorosłych osób ma nietolerancję laktozy
Prawda: Nietolerancja laktozy jest charakterystyczna dla regionu świata. Przykładowo większość dorosłych Europejczyków zachowuje zdolność trawienia laktozy, podczas gdy dominująca część mieszkańców Azji i Afryki nie toleruje tego cukru.
Mit: Gluten szkodzi każdemu
Prawda: Gluten jest szkodliwy głównie dla osób z celiakią, alergią na pszenicę, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten oraz chorobą Dühringa. Pozostałe osoby nie powinny ograniczać go bez wyraźnych wskazań medycznych.
Mit: Wieczorami nie należy jeść owoców
Prawda: Wydzielanie enzymów trawiennych nie jest zależne od pory dnia, a od rodzaju zjedzonego pożywienia. Badania pokazują, że zajadanie się owocami na wieczór nie tylko nie zwiększa ryzyka rozwoju otyłości, ale wręcz sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.
Mit: Nie należy łączyć węglowodanów z białkami i tłuszczami w jednym posiłku
Prawda: Enzymy wydzielane są razem, niezależnie od tego co zjemy. Oznacza to, że niezależnie od tego co skonsumujemy, wydzielimy związki, które będą miały za zadanie strawić zarówno białka, tłuszcze, jak i węglowodany. Zatem postawiona teoria nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Mit: Jedzenie po godzinie 18 tuczy
Prawda: Nie pora posiłku, a całkowita ilość spożytych i wydatkowanych kalorii w ciągu dnia ma wpływ na masę ciała. Liczy się to co i ile zostanie zjedzone, a nie to, kiedy.
Mit: Surowe warzywa są zawsze lepsze niż gotowane
Prawda: Oczywiście, surowe warzywa niosą ze sobą ogrom korzyści zdrowotnych, jednak istnieją takie przypadki, kiedy to obróbka termiczna zwiększa biodostępność związków prozdrowotnych. Przykładem może być likopen obecny w pomidorach lub beta-karoten obecny w marchwi.
Mit: Sól himalajska jest zdrowsza od innych rodzajów soli
Prawda: Różne rodzaje soli mają różne właściwości zdrowotne. Sól himalajska oraz sól morska zawierają naturalne minerały, a sól potasowa może sprawdzić się u osób z nadciśnieniem. Ważne jest jednak, aby każdy rodzaj soli spożywać z umiarem, niezależnie od jej rodzaju.
Mit: Detoks sokowy to świetny sposób na oczyszczanie organizmu
Prawda: Organizm posiada własne mechanizmy detoksykacyjne. Za oczyszczanie odpowiadają specjalne enzymy, wątroba, nerki oraz skóra. Chcąc wesprzeć narządy w ich pracy, warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, spożywaniu warzyw i owoców oraz unikaniu toksyn zewnętrznych.
Mit: Picie kawy odwadnia i wypłukuje magnez
Prawda: Efekt moczopędnego działania kawy jest widoczny przede wszystkim u osób, które spożywają ją sporadycznie. Regularna konsumpcja nie powoduje odwodnienia i wypłukiwania składników mineralnych. Co ciekawe, wręcz przeciwnie, kawa jest źródłem dobrze przyswajalnego magnezu.