Wokół żywienia narosło wiele mitów, które mogą wprowadzać w błąd, utrudniając tym samym podejmowanie właściwych wyborów żywieniowych. Oto najczęstsze z nich.

Mit: Węglowodany tuczą

Prawda: Węglowodany same w sobie nie są tuczące, a ich wpływ na masę ciała zależy od jakości spożywanych produktów. Badania pokazują, że spożywanie węglowodanów o wysokiej jakości, w ramach zbilansowanej diety, może wspierać zdrowie metaboliczne i kontrolę masy ciała.

Mit: Większość dorosłych osób ma nietolerancję laktozy

Prawda: Nietolerancja laktozy jest charakterystyczna dla regionu świata. Przykładowo większość dorosłych Europejczyków zachowuje zdolność trawienia laktozy, podczas gdy dominująca część mieszkańców Azji i Afryki nie toleruje tego cukru.

Mit: Gluten szkodzi każdemu

Prawda: Gluten jest szkodliwy głównie dla osób z celiakią, alergią na pszenicę, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten oraz chorobą Dühringa. Pozostałe osoby nie powinny ograniczać go bez wyraźnych wskazań medycznych.

Mit: Wieczorami nie należy jeść owoców

Prawda: Wydzielanie enzymów trawiennych nie jest zależne od pory dnia, a od rodzaju zjedzonego pożywienia. Badania pokazują, że zajadanie się owocami na wieczór nie tylko nie zwiększa ryzyka rozwoju otyłości, ale wręcz sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Mit: Nie należy łączyć węglowodanów z białkami i tłuszczami w jednym posiłku

Prawda: Enzymy wydzielane są razem, niezależnie  od tego co zjemy. Oznacza to, że niezależnie od tego co skonsumujemy, wydzielimy związki, które będą miały za zadanie strawić zarówno białka, tłuszcze, jak i węglowodany. Zatem postawiona teoria nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Mit: Jedzenie po godzinie 18 tuczy

Prawda: Nie pora posiłku, a całkowita ilość spożytych i wydatkowanych kalorii w ciągu dnia ma wpływ na masę ciała. Liczy się to co i ile zostanie zjedzone, a nie to, kiedy.

Mit: Surowe warzywa są zawsze lepsze niż gotowane

Prawda: Oczywiście, surowe warzywa niosą ze sobą ogrom korzyści zdrowotnych, jednak istnieją takie przypadki, kiedy to obróbka termiczna zwiększa biodostępność związków prozdrowotnych. Przykładem może być likopen obecny w pomidorach lub beta-karoten obecny w marchwi.

Mit: Sól himalajska jest zdrowsza od innych rodzajów soli

Prawda: Różne rodzaje soli mają różne właściwości zdrowotne. Sól himalajska oraz sól morska zawierają naturalne minerały, a sól potasowa może sprawdzić się u osób z nadciśnieniem. Ważne jest jednak, aby każdy rodzaj soli spożywać z umiarem, niezależnie od jej rodzaju.

Mit: Detoks sokowy to świetny sposób na oczyszczanie organizmu

Prawda: Organizm posiada własne mechanizmy detoksykacyjne. Za oczyszczanie odpowiadają specjalne enzymy, wątroba, nerki oraz skóra. Chcąc wesprzeć narządy w ich pracy, warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, spożywaniu warzyw i owoców oraz unikaniu toksyn zewnętrznych.

Mit: Picie kawy odwadnia i wypłukuje magnez

Prawda: Efekt moczopędnego działania kawy jest widoczny przede wszystkim u osób, które spożywają ją sporadycznie. Regularna konsumpcja nie powoduje odwodnienia i wypłukiwania składników mineralnych. Co ciekawe, wręcz przeciwnie, kawa jest źródłem dobrze przyswajalnego magnezu.

Inne artykuły

  • Zdrowie

Większość żywności dostępnej w sklepach zawiera konserwanty, co budzi kontrowersje. Czy są one naprawdę szkodliwe? Rozprawmy się z mitami.

  • Zdrowie

Regularne nawodnienie to podstawa zdrowia. Jeśli trudno Ci pić wystarczająco dużo wody, oto dziesięć trików na rozwiązanie tego problemu.

  • Treningi
  • Zdrowie

Smoothie, czy sok to nie tylko wybór na poziomie preferencji smakowych, ale również korzyści zdrowotnych. Jaka jest różnica pomiędzy smoothie a sokiem?

  • Zdrowie

Ważne jest, aby nauczyć się radzić sobie z ochotą na słodkie przekąski w sposób świadomy i zdrowy. Dowiedz się, jak znaleźć równowagę, zadbać o swoje zdrowie i cieszyć się lepszym samopoczuciem na co dzień.

  • Zdrowie

Tłuszcze to ważny składnik diety, który latami cieszył się złą sławą. Dziś wiemy, że odgrywają kluczowe role w życiu człowieka. Czym są i gdzie znaleźć zdrowe tłuszcze oraz jak wprowadzić je do codziennego menu.

  • Zdrowie

Skomponowanie lunch boxów, które będą nie tylko zdrowe, smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie nie musi być czymś pracochłonnym. Sprawdź to!

  • Zdrowie

Czy wiesz, że istnieją badania, które dowodzą zależności pomiędzy różnorodnością kolorów posiłków, a odczuwaniem radości z jedzenia?

  • Zdrowie

Słodycze są kuszącą opcją, ale na szczęście istnieje wiele zdrowych alternatyw, które mogą zaspokoić chęć na słodkości. Podpowiemy, jakie przekąski wybrać, by cieszyć się słodkim smakiem zachowując przy tym dobre zdrowie.

  • Zdrowie

Zmiana nawyków często wydaje się trudnym wyzwaniem. Jednak to właśnie małe, systematyczne kroki prowadzą do największych zmian! Oto jak skutecznie wprowadzać nowe nawyki do swojego życia.

  • Zdrowie

Życie w biegu często utrudnia dbanie o zdrową dietę i codzienną równowagę. Jednak z odpowiednim podejściem, zdrowe odżywianie można wpleść w codzienność z łatwością. 

  • Zdrowie

Aktywny styl życia to wyzwanie dla naszego ciała, które wymaga wsparcia w postaci regularnych treningów, ale także zrównoważonej diety. Oto jak rośliny i produkty roślinne mogą wspierać Twoją energię i regenerację.

  • Treningi
  • Zdrowie

Trenujesz regularnie i chcesz zadbać o żywienie około treningowe? A może dopiero zaczynasz swoją przygodę z aktywnością fizyczną, ale ciągłe brakuje Ci energii w trakcie ćwiczeń? Ten artykuł jest dla Ciebie!