Wokół żywienia narosło wiele mitów, które mogą wprowadzać w błąd, utrudniając tym samym podejmowanie właściwych wyborów żywieniowych. Oto najczęstsze z nich.

Mit: Węglowodany tuczą

Prawda: Węglowodany same w sobie nie są tuczące, a ich wpływ na masę ciała zależy od jakości spożywanych produktów. Badania pokazują, że spożywanie węglowodanów o wysokiej jakości, w ramach zbilansowanej diety, może wspierać zdrowie metaboliczne i kontrolę masy ciała.

Mit: Większość dorosłych osób ma nietolerancję laktozy

Prawda: Nietolerancja laktozy jest charakterystyczna dla regionu świata. Przykładowo większość dorosłych Europejczyków zachowuje zdolność trawienia laktozy, podczas gdy dominująca część mieszkańców Azji i Afryki nie toleruje tego cukru.

Mit: Gluten szkodzi każdemu

Prawda: Gluten jest szkodliwy głównie dla osób z celiakią, alergią na pszenicę, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten oraz chorobą Dühringa. Pozostałe osoby nie powinny ograniczać go bez wyraźnych wskazań medycznych.

Mit: Wieczorami nie należy jeść owoców

Prawda: Wydzielanie enzymów trawiennych nie jest zależne od pory dnia, a od rodzaju zjedzonego pożywienia. Badania pokazują, że zajadanie się owocami na wieczór nie tylko nie zwiększa ryzyka rozwoju otyłości, ale wręcz sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Mit: Nie należy łączyć węglowodanów z białkami i tłuszczami w jednym posiłku

Prawda: Enzymy wydzielane są razem, niezależnie  od tego co zjemy. Oznacza to, że niezależnie od tego co skonsumujemy, wydzielimy związki, które będą miały za zadanie strawić zarówno białka, tłuszcze, jak i węglowodany. Zatem postawiona teoria nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Mit: Jedzenie po godzinie 18 tuczy

Prawda: Nie pora posiłku, a całkowita ilość spożytych i wydatkowanych kalorii w ciągu dnia ma wpływ na masę ciała. Liczy się to co i ile zostanie zjedzone, a nie to, kiedy.

Mit: Surowe warzywa są zawsze lepsze niż gotowane

Prawda: Oczywiście, surowe warzywa niosą ze sobą ogrom korzyści zdrowotnych, jednak istnieją takie przypadki, kiedy to obróbka termiczna zwiększa biodostępność związków prozdrowotnych. Przykładem może być likopen obecny w pomidorach lub beta-karoten obecny w marchwi.

Mit: Sól himalajska jest zdrowsza od innych rodzajów soli

Prawda: Różne rodzaje soli mają różne właściwości zdrowotne. Sól himalajska oraz sól morska zawierają naturalne minerały, a sól potasowa może sprawdzić się u osób z nadciśnieniem. Ważne jest jednak, aby każdy rodzaj soli spożywać z umiarem, niezależnie od jej rodzaju.

Mit: Detoks sokowy to świetny sposób na oczyszczanie organizmu

Prawda: Organizm posiada własne mechanizmy detoksykacyjne. Za oczyszczanie odpowiadają specjalne enzymy, wątroba, nerki oraz skóra. Chcąc wesprzeć narządy w ich pracy, warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, spożywaniu warzyw i owoców oraz unikaniu toksyn zewnętrznych.

Mit: Picie kawy odwadnia i wypłukuje magnez

Prawda: Efekt moczopędnego działania kawy jest widoczny przede wszystkim u osób, które spożywają ją sporadycznie. Regularna konsumpcja nie powoduje odwodnienia i wypłukiwania składników mineralnych. Co ciekawe, wręcz przeciwnie, kawa jest źródłem dobrze przyswajalnego magnezu.

Inne artykuły

  • Treningi
  • Zdrowie

Smoothie, czy sok to nie tylko wybór na poziomie preferencji smakowych, ale również korzyści zdrowotnych. Jaka jest różnica pomiędzy smoothie a sokiem?

  • Zdrowie

Czy wiesz, że istnieją badania, które dowodzą zależności pomiędzy różnorodnością kolorów posiłków, a odczuwaniem radości z jedzenia?

  • Zdrowie

Tłuszcze to ważny składnik diety, który latami cieszył się złą sławą. Dziś wiemy, że odgrywają kluczowe role w życiu człowieka. Czym są i gdzie znaleźć zdrowe tłuszcze oraz jak wprowadzić je do codziennego menu.

  • Zdrowie

Czy wiesz, że pomiędzy mózgiem, a jelitami znajduje się połączenie, które stanowi swego rodzaju sieć telefoniczną, biegnącą od układu nerwowego, aż do pokarmowego?

  • Zdrowie

Życie w biegu często utrudnia dbanie o zdrową dietę i codzienną równowagę. Jednak z odpowiednim podejściem, zdrowe odżywianie można wpleść w codzienność z łatwością. 

  • Zdrowie

Proste zmiany w codziennych nawykach żywieniowych mogą nieść ze sobą spektakularne efekty. Jakie zamienniki warto wypróbować?

  • Zdrowie

Aktywny styl życia to wyzwanie dla naszego ciała, które wymaga wsparcia w postaci regularnych treningów, ale także zrównoważonej diety. Oto jak rośliny i produkty roślinne mogą wspierać Twoją energię i regenerację.

  • Zdrowie

Ważne jest, aby nauczyć się radzić sobie z ochotą na słodkie przekąski w sposób świadomy i zdrowy. Dowiedz się, jak znaleźć równowagę, zadbać o swoje zdrowie i cieszyć się lepszym samopoczuciem na co dzień.

  • Zdrowie

Większość żywności dostępnej w sklepach zawiera konserwanty, co budzi kontrowersje. Czy są one naprawdę szkodliwe? Rozprawmy się z mitami.

  • Zdrowie

Co spożywać na pierwszy posiłek w ciągu dnia, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej benefitów?

  • Zdrowie

Zmiana nawyków często wydaje się trudnym wyzwaniem. Jednak to właśnie małe, systematyczne kroki prowadzą do największych zmian! Oto jak skutecznie wprowadzać nowe nawyki do swojego życia.

  • Zdrowie

Skomponowanie lunch boxów, które będą nie tylko zdrowe, smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie nie musi być czymś pracochłonnym. Sprawdź to!