Życie w biegu często utrudnia dbanie o zdrową dietę i codzienną równowagę. Jednak z odpowiednim podejściem, zdrowe odżywianie można wpleść w codzienność z łatwością. 

 Oto kilka praktycznych rad:     

1.       Stałość w codziennym jadłospisie

Warto postawić na powtarzalność i prostotę. Zbilansowana dieta nie wymaga przygotowywania codziennie nowych potraw. Stwórz schemat, w którym posiłki będą bazowały na tych samych składnikach. Oszczędza to czas i ułatwia zakupy.

2.       Ratownicy na szybki posiłek

Jeśli wypadnie Ci pora posiłku, a masz ważne spotkanie lub jesteś w podróży, sięgnij po koktajl, smoothie lub jogurt pitny.

3.       Wplataj tematy żywieniowe w swój kalendarz

Odżywianie powinno być intuicyjne, a wesprzeć może je odpowiednie planowanie. Przykładowy plan działania na cały tydzień:

Poniedziałek i wtorek: Zjadaj obiady przygotowane w niedzielę. We wtorek ugotuj coś prostego na kolejne dwa dni. Może to być np. sos do makaronu z mięsem i warzywami czy chili sin carne z fasolą.

Środa i czwartek: Zjadaj obiady przygotowane we wtorek, a w piątek po pracy ugotuj coś na świeżo. Możesz też z wyprzedzeniem ugotować zupę, zamrozić ją, a w piątek wykorzystać na obiad.

Piątek: Zaplanuj posiłki na cały tydzień i stwórz listę zakupów.

Sobota: Zrób zakupy na większość tygodnia, wybierając świeże produkty i bazowe składniki, takie jak kasze, ryż, makarony, czy warzywa.

Niedziela: Przygotuj obiady na poniedziałek i wtorek. Wybierz dania, które można przechowywać przez kilka dni, np. curry, zupy czy gulasz.

4.       Gotuj z myślą o zapasach

Przygotowując obiady lub większe posiłki, ugotuj większą porcję i część zamroź. Zupy, sosy czy pieczone mięso doskonale nadają się do przechowywania w zamrażarce. W ten sposób w awaryjnej sytuacji masz gotowy posiłek.

5.       Zadbaj o zdrowe przekąski

Zamiast sięgać po słodycze czy chipsy, miej zawsze pod ręką zdrowe przekąski, takie jak bakalie, warzywa w słupkach (np. marchewki, seler naciowy, papryka), owoce (banan, jabłko, mandarynki), hummus lub pasty na bazie warzyw, batoniki bakaliowe i białkowe, małe porcje suszonych mięs (jerky), jogurty pitne, kefiry, maślanki.

6.       Proste posiłki na trudniejsze dni

W drugiej połowie tygodnia, gdy energia do gotowania maleje, postaw na szybkie i proste dania, np.:

penne z mięsem i warzywami,
tortilla z pieczonym łososiem, serkiem naturalnym i warzywami,
spaghetti z pesto i indykiem,
pieczony indyk z kaszą i surówką z kapusty kiszonej,
kanapki z pastą z tuńczyka i warzywami,
omlet z warzywami,
tosty z awokado i jajkiem sadzonym,
pęczak z warzywami i fetą

Zdrowe wybory nie muszą być trudne ani czasochłonne. Klucz to planowanie, prostota i zdrowe nawyki, które z czasem wejdą w rutynę – bez stresu i zbędnych komplikacji.

Inne artykuły

  • Zdrowie

Skomponowanie lunch boxów, które będą nie tylko zdrowe, smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie nie musi być czymś pracochłonnym. Sprawdź to!

  • Zdrowie

Co spożywać na pierwszy posiłek w ciągu dnia, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej benefitów?

  • Zdrowie

Silny układ odpornościowy to klucz do zachowania zdrowia i dobrej kondycji przez cały rok. Niektóre produkty mogą szczególnie przyczynić się do wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Sprawdź co jeść, aby zadbać o swoją odporność.

cover alt
  • Zdrowie

Kreatywne myślenie, utrzymywanie koncentracji na wysokim poziomie i szybkie podejmowanie decyzji – to jedne z wielu wyzwań z którymi mierzymy się na co dzień. Jeśli zależy Ci na wsparciu tych i wielu innych funkcji układu nerwowego, to ten artykuł jest szczególnie dla Ciebie. 

  • Zdrowie

Zmiana nawyków często wydaje się trudnym wyzwaniem. Jednak to właśnie małe, systematyczne kroki prowadzą do największych zmian! Oto jak skutecznie wprowadzać nowe nawyki do swojego życia.

  • Zdrowie

Słodycze są kuszącą opcją, ale na szczęście istnieje wiele zdrowych alternatyw, które mogą zaspokoić chęć na słodkości. Podpowiemy, jakie przekąski wybrać, by cieszyć się słodkim smakiem zachowując przy tym dobre zdrowie.

  • Zdrowie

Dziecięca dieta wpływa na rozwój umysłowy oraz fizyczny, ale również kształtuje nawyki, które mogą towarzyszyć dziecku w dorosłości. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak uczyć dzieci zdrowego podejścia do jedzenia.

  • Treningi
  • Zdrowie

Smoothie, czy sok to nie tylko wybór na poziomie preferencji smakowych, ale również korzyści zdrowotnych. Jaka jest różnica pomiędzy smoothie a sokiem?

  • Zdrowie

Proste zmiany w codziennych nawykach żywieniowych mogą nieść ze sobą spektakularne efekty. Jakie zamienniki warto wypróbować?

  • Zdrowie

Planując posiłki na wyjazd, warto dostosować je do długości podróży. Kluczem do sukcesu są prostota. Oto kilka praktycznych wskazówek i propozycji, które pomogą Ci przygotować pyszne i pożywne jedzenie na drogę.

  • Zdrowie

Większość żywności dostępnej w sklepach zawiera konserwanty, co budzi kontrowersje. Czy są one naprawdę szkodliwe? Rozprawmy się z mitami.

  • Zdrowie

Wokół żywienia narosło wiele mitów, które mogą wprowadzać w błąd, utrudniając tym samym podejmowanie właściwych wyborów żywieniowych. Oto najczęstsze z nich.