Kreatywne myślenie, utrzymywanie koncentracji na wysokim poziomie i szybkie podejmowanie decyzji – to jedne z wielu wyzwań z którymi mierzymy się na co dzień. Jeśli zależy Ci na wsparciu tych i wielu innych funkcji układu nerwowego, to ten artykuł jest szczególnie dla Ciebie.
Jedz na zdrowie swojego mózgu!
Oto top 10 grup produktów dla zdrowia mózgu!
1. Kwasy tłuszczowe omega-3, czyli must have dla osób pracujących umysłowo. Poprawiają pamięć i koncentrację, wpływają na polepszenie nastroju oraz zwiększają zdolności radzenia sobie ze stresem. Znajdziesz je w łososiu atlantyckim, śledziach, makreli, pstrągu tęczowym, nasionach chia, nasionach lnu, czy orzechach włoskich.
2. Produkty białkowe - odpowiedzialne za pozytywny nastrój, odpowiedni sen, motywację, koncentrację, czy dobrą wydolność umysłową. Znajdziesz je w jajkach, chudym drobiu, twarogach, jogurtach naturalnych, chudych rybach oraz nasionach roślin strączkowych.
3. Witamina D wpływa na przetwarzanie informacji przez mózg, poprawia pamięć, skupienie, może poprawiać ogólne samopoczucie i zmniejszać objawy depresji. Na naszej szerokości geograficznej nie pozostaje nam nic innego jak całoroczna suplementacja tą witaminą. Oczywiście po uprzednim sprawdzeniu jej poziomu we krwi.
4. Witaminy z grupy B (przede wszystkim B1, B6, kwas foliowy i witamina B12), które odpowiadają za pamięć i zdolność uczenia się znajdują się w całej gamie produktów: jajach, nabiale, warzywach liściastych, produktach pełnoziarnistych, mięsie czy rybach.
5. Witamina C jest silnym antyoksydantem i jest ważna dla zachowania zdrowia mózgu. Pomaga organizmowi lepiej reagować na stres, zapobiega wypaleniu oraz może przyczyniać się do poprawy sprawności intelektualnej. Znajdziesz ją w papryce, brokułach, truskawkach, owocach cytrusowych.
6. Witamina E jak powyższe składniki jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i utrzymania funkcji poznawczych. W diecie dostarczysz ją z jajami, nasionami, migdałami czy olejami roślinnymi.
7. Żelazo, cynk, magnez i jod to kolejne składniki niezbędne do utrzymania prawidłowych procesów umysłowych. Znajdziesz je w czerwonym mięsie, podrobach, orzechach, nasionach, zielonych warzywach, bananach, awokado, rybach, soli jodowanej, wodorostach czy nabiale.
8. Polifenole mają silne działanie przeciwzapalne dzięki czemu mogą poprawiać pamięć, zdolności uczenia się oraz ogólną sprawność umysłową. Znajdziesz je w owocach jagodowych, winogronach, kapuście, brokułach, cebuli, kakao, zielonej herbacie oraz kawie.
9. Trzy do pięciu espresso dziennie zwiększa czujność, poprawia koncentrację czy pamięć roboczą. Regularne picie kawy może przyczyniać się do poprawy samopoczucia i zmniejszenia ryzyka depresji.
10. Woda odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego wpływając na szybkie przetwarzanie informacji, zdolność rozwiązywania problemów, pamięć oraz koncentrację. Aby zapewnić sobie benefity z picia wody, dostarczaj między półtora, a dwa i pół litra płynów na dobę.
Zdrowa i zrównoważona dieta może stać się kluczowym wsparciem dla funkcji mózgu i układu nerwowego. Włączając do codziennego jadłospisu produkty bogate w kwasy omega-3, białka, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, wesprzesz swoją pamięć, koncentrację, nastrój oraz odporność na stres. Pamiętaj także o odpowiednim nawodnieniu, które jest równie istotne dla sprawności umysłowej. Dbając o swoje menu, nie tylko inwestujesz w zdrowie mózgu, ale także w poprawę jakości życia i lepsze samopoczucie na co dzień. Jedz świadomie – dla siebie i swojego umysłu!