Czy wiesz, że pomiędzy mózgiem, a jelitami znajduje się połączenie, które stanowi swego rodzaju sieć telefoniczną, biegnącą od układu nerwowego, aż do pokarmowego?
Co ważne, to co dzieje się na jednym końcu osi mózg-jelita, ma wpływ na drugi, a to oznacza, że niezwykle ważne jest zadbanie zarówno o odpowiednią kondycję jelit, ale i prawidłową pracę mózgu.
Pierwszym krokiem do wsparcia osi mózgowo-jelitowej, będzie zadbanie o dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych takich jak pełnowartościowe źródła białka, błonnik pokarmowy oraz zdrowe tłuszcze.
Pełnowartościowe źródła białek znajdziesz przede wszystkim w jajach, chudym mięsie, rybach i owocach morza, mleku oraz produktach mlecznych (jogurty, sery), produktach sojowych (tofu, tempeh) oraz komosie ryżowej. Białka są niezbędne do produkcji tzw. neuroprzekaźników, które wpływają na prawidłowe funkcje mózgu oraz dobry nastrój.
Błonnik pokarmowy to z kolei pożywka dla bakterii jelitowych, które rozpieszczane urozmaiconą dietą, stają się różnorodne i kluczowe dla funkcjonowania osi mózgowo-jelitowej. Chcąc je wesprzeć warto wprowadzić do swojej diety pełnoziarniste produkty zbożowe, kolorowe owoce i warzywa oraz nasiona roślin strączkowych. Szczególnie dobrze sprawdzą się też produkty fermentowane, takie jak kiszonki roślinne (kiszona kapusta, ogórki, kimchi, miso) oraz tzw. prebiotyki, które szczególnie dobrze odżywiają mikrobiotę jelitową, a znajdziesz je w cykorii, cebuli, czosnku, bananach, szparagach, ostudzonym ryżu, czy ziemniakach.
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziesz w tłustych rybach, oleju lnianym, orzechach włoskich, nasionach chia, czy oleju rzepakowym. Do pary warto zastosować jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek, która jest także bogactwem przeciwutleniaczy. Taka mieszanka wpłynie nie tylko ochronnie na mózg, ale i wesprze działanie prawidłowej mikroflory jelitowej w dbaniu o ogólne zdrowie organizmu.
Ostatnim ogniwem w żywieniowym wspieraniu osi mózg-jelita jest wpływ wody. Woda jest kluczowym składnikiem dla utrzymania odpowiedniego nawodnienia organizmu, co pośrednio przekłada się na funkcje mózgu i jelit. Zaleca się spożywanie około 35-45 ml/ kg masy ciała, czyli średnio około 2 litrów wody w ciągu doby, w formie różnych źródeł płynów, takich jak czysta woda, kawa, herbata, napoje, zupy, owoce czy warzywa.
Zadbanie o oś mózgowo-jelitową to klucz do poprawy zarówno zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w pełnowartościowe białko, błonnik, zdrowe tłuszcze oraz źródła wody, wspiera pracę jelit i mózgu, tworząc fundament dobrego samopoczucia i efektywności umysłowej. Warto pamiętać, że regularność posiłków i świadomy dobór składników odżywczych nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale również wpływa na stabilny nastrój i wysoki poziom energii. To prosty krok ku lepszemu zdrowiu i lepszemu życiu.