Czy wiesz, że pomiędzy mózgiem, a jelitami znajduje się połączenie, które stanowi swego rodzaju sieć telefoniczną, biegnącą od układu nerwowego, aż do pokarmowego?

Co ważne, to co dzieje się na jednym końcu osi mózg-jelita, ma wpływ na drugi, a to oznacza, że niezwykle ważne jest zadbanie zarówno o odpowiednią kondycję jelit, ale i prawidłową pracę mózgu.

Pierwszym krokiem do wsparcia osi mózgowo-jelitowej, będzie zadbanie o dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych takich jak pełnowartościowe źródła białka, błonnik pokarmowy oraz zdrowe tłuszcze.

Pełnowartościowe źródła białek znajdziesz przede wszystkim w jajach, chudym mięsie, rybach i owocach morza, mleku oraz produktach mlecznych (jogurty, sery), produktach sojowych (tofu, tempeh) oraz komosie ryżowej. Białka są niezbędne do produkcji tzw. neuroprzekaźników, które wpływają na prawidłowe funkcje mózgu oraz dobry nastrój.

Błonnik pokarmowy to z kolei pożywka dla bakterii jelitowych, które rozpieszczane urozmaiconą dietą, stają się różnorodne i kluczowe dla funkcjonowania osi mózgowo-jelitowej. Chcąc je wesprzeć warto wprowadzić do swojej diety pełnoziarniste produkty zbożowe, kolorowe owoce i warzywa oraz nasiona roślin strączkowych. Szczególnie dobrze sprawdzą się też produkty fermentowane, takie jak kiszonki roślinne (kiszona kapusta, ogórki, kimchi, miso) oraz tzw. prebiotyki, które szczególnie dobrze odżywiają mikrobiotę jelitową, a znajdziesz je w cykorii, cebuli, czosnku, bananach, szparagach, ostudzonym ryżu, czy ziemniakach.

Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziesz w tłustych rybach, oleju lnianym, orzechach włoskich, nasionach chia, czy oleju rzepakowym. Do pary warto zastosować jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek, która jest także bogactwem przeciwutleniaczy. Taka mieszanka wpłynie nie tylko ochronnie na mózg, ale i wesprze działanie prawidłowej mikroflory jelitowej w dbaniu o ogólne zdrowie organizmu.

Ostatnim ogniwem w żywieniowym wspieraniu osi mózg-jelita jest wpływ wody. Woda jest kluczowym składnikiem dla utrzymania odpowiedniego nawodnienia organizmu, co pośrednio przekłada się na funkcje mózgu i jelit. Zaleca się spożywanie około 35-45 ml/ kg masy ciała, czyli średnio około 2 litrów wody w ciągu doby, w formie różnych źródeł płynów, takich jak czysta woda, kawa, herbata, napoje, zupy, owoce czy warzywa.

Zadbanie o oś mózgowo-jelitową to klucz do poprawy zarówno zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w pełnowartościowe białko, błonnik, zdrowe tłuszcze oraz źródła wody, wspiera pracę jelit i mózgu, tworząc fundament dobrego samopoczucia i efektywności umysłowej. Warto pamiętać, że regularność posiłków i świadomy dobór składników odżywczych nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale również wpływa na stabilny nastrój i wysoki poziom energii. To prosty krok ku lepszemu zdrowiu i lepszemu życiu.

Inne artykuły

cover alt
  • Zdrowie

Kreatywne myślenie, utrzymywanie koncentracji na wysokim poziomie i szybkie podejmowanie decyzji – to jedne z wielu wyzwań z którymi mierzymy się na co dzień. Jeśli zależy Ci na wsparciu tych i wielu innych funkcji układu nerwowego, to ten artykuł jest szczególnie dla Ciebie. 

  • Zdrowie

Zmiana nawyków często wydaje się trudnym wyzwaniem. Jednak to właśnie małe, systematyczne kroki prowadzą do największych zmian! Oto jak skutecznie wprowadzać nowe nawyki do swojego życia.

  • Treningi
  • Zdrowie

Właściwie dobrane posiłki i przekąski nie tylko poprawiają efektywność treningów, ale również wspierają proces regeneracji organizmu. To właśnie w czasie odpoczynku nasze mięśnie odbudowują się, uzupełniane są zasoby energetyczne, a ciało przygotowuje się do kolejnego wysiłku.

  • Zdrowie

Masz problem z przekąskami w pracy lub trudno Ci utrzymać regularność posiłków? Sprawdź dziewięć skutecznych sposobów na ograniczenie podjadania!

  • Treningi
  • Zdrowie

Trenujesz regularnie i chcesz zadbać o żywienie około treningowe? A może dopiero zaczynasz swoją przygodę z aktywnością fizyczną, ale ciągłe brakuje Ci energii w trakcie ćwiczeń? Ten artykuł jest dla Ciebie!

  • Zdrowie

Tłuszcze to ważny składnik diety, który latami cieszył się złą sławą. Dziś wiemy, że odgrywają kluczowe role w życiu człowieka. Czym są i gdzie znaleźć zdrowe tłuszcze oraz jak wprowadzić je do codziennego menu.

  • Zdrowie

Dziecięca dieta wpływa na rozwój umysłowy oraz fizyczny, ale również kształtuje nawyki, które mogą towarzyszyć dziecku w dorosłości. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak uczyć dzieci zdrowego podejścia do jedzenia.

  • Zdrowie

Słodycze są kuszącą opcją, ale na szczęście istnieje wiele zdrowych alternatyw, które mogą zaspokoić chęć na słodkości. Podpowiemy, jakie przekąski wybrać, by cieszyć się słodkim smakiem zachowując przy tym dobre zdrowie.

  • Zdrowie

Wokół żywienia narosło wiele mitów, które mogą wprowadzać w błąd, utrudniając tym samym podejmowanie właściwych wyborów żywieniowych. Oto najczęstsze z nich.

  • Treningi
  • Zdrowie

Na rynku dostępnych jest wiele napojów izotonicznych mających zapewnić szybkie nawodnienie i odpowiedni poziom elektrolitów. Chcąc uniknąć zbędnych sztucznych dodatków, można przygotować napoje izotoniczne w domu. To proste!

  • Zdrowie

Co spożywać na pierwszy posiłek w ciągu dnia, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej benefitów?

  • Zdrowie

Większość żywności dostępnej w sklepach zawiera konserwanty, co budzi kontrowersje. Czy są one naprawdę szkodliwe? Rozprawmy się z mitami.