Lekka kuchnia
Termin:
15.11.2013
Miejsce:
Centrum Domowych Inspiracji w siedzibie firmy BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego przy Al. Jerozolimskich 183 w Warszawie
Lekka Kuchnia - to motyw przewodni jaki towarzyszył uczestnikom tych warsztatów kulinarnych organizowanych przez marki: Fit&Easy, Bosch oraz Borges.
Zanim zaczęło się prawdziwe gotowanie zebrani goście mieli okazję wysłuchać tego co o zdrowym jedzeniu ma do powiedzenia dietetyk i specjalista ds. żywienia człowieka. Pani Aleksandra Kilen-Zasieczna, z poradni dietetycznej JeszFresh, udzielała porad dotyczących racjonalnego odżywiania, podkreślając jak ważna jest zróżnicowana dieta i regularnie spożywanie posiłków. W myśl tych zasad przygotowała też całe menu na warsztaty, rozpisując jednocześnie kaloryczność każdego dania.
Dodatkową atrakcją była krótka prezentacja zalet zegarków Timex (z funkcją pomiaru pulsu i spalanych kalorii), dedykowanych dla osób aktywnych fizycznie. A potem rozpoczęło się kulinarne show! Od samego początku miejsce spotkania opanowały różne zapachy, które z minuty na minutę wzmagały apetyty wszystkich uczestników Warsztatów. Zaproszeni goście, podzieleni na grupy, tym razem mieli za zadanie przygotować m.in. koktajl witaminowy, sałatkę z mixów sałat Fit&Easy z kozim serem, kanapeczki z avocado i tofu, szaszłyki z kurczaka i ananasa czy makaron z sosem brokułowym i kurczakiem.
Warto dodać, że opiekę kulinarną sprawował etatowy duet z restauracji Sowa i Przyjaciele: Konrad Birek oraz Robert Wojnarowski, którzy podpowiadali i opowiadali o kulinarnych trikach stosowanych w kuchni. 1,5 godziny kucharzenia minęło bardzo szybko, a jeszcze szybciej zniknęły dania przyrządzone przez zaproszonych dziennikarzy i blogerów.
Przepisy:
Imbirowy napój rozgrzewający
Sałatka z kus-kus
Sałatka z grillowanymi krewetkami
Sałatka z kozim serem
Kanapeczki z awokado i tofu
Koktajl witaminowy
Szaszłyki z kurczaka i ananasa
Makaron z sosem brokułowym z kurczakiem
Orientalna sałatka z brokułami marchwią i sezamem