Sałatki i koktajle wg Sylwii Wiesenberg
Termin:
9.06.2014
Miejsce:
SmArt Studio w Warszawie
9 czerwca 2014 r. Warszawskie SmArt Studio stało się miejscem spotkań dziennikarzy i blogerów z Sylwią Wiesenberg oraz marką Fit&Easy. Po raz kolejny było zdrowo (Fit) oraz prosto (Easy). Była również niespodzianka, którą dla Sylwii, z okazji jej urodzin, przygotowali organizatorzy oraz uczestnicy.
Zebrani goście podzieleni zostali na kilka grup, a każda z nich dysponowała dwoma przepisami przygotowanymi przez Sylwię. Nad wszystkim czuwał szef kuchni Sowa i Przyjaciele – Konrad Birek. Przez półtorej godziny uczestnicy warsztatów siekali i miksowali produkty, by w końcu zastawić stół kolorowymi sałatkami i koktajlami. A potem nastąpiła degustacja. W tej części goście zmierzyli się m.in. z zielonym ogrodem - sokiem na bazie ogórka, selera naciowego, cytryny i pietruszki, puddingiem z avocado, bukietem kolorowych sałat z pestkami dyni, słonecznika oraz orzechami włoskimi, pomidorowym rajem ze szpinakiem oraz pomidorami i figą, słodką sałatką z truskawkami, jagodami oraz brzoskwiniami, sałatą z pieczonymi burakami, rabarbarem i serem kozim, rukolą z groszkiem cytrynowym i parmezanem czy sałatką z kopru włoskiego, roszponką, pistacjami oraz jogurtem naturalnym.
Na koniec niespodzianka - prezentem dla Sylwii była cudowna, smaczna i wyjątkowa beza, która równie szybko jak sałatki, zniknęła z talerza.
Przepisy:
Sałatka z kopru włoskiego z roszponką, pistacjami i jogurtem naturalnym
Rukola z groszkiem cukrowym, serem parmezan i świeżą miętą
Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą, roszponką i octem balsamicznym
Słodka sałatka z roszponką, truskawkami, jagodami, brzoskwiniami oraz cytrusowym dressingiem
Pomidorowy raj ze szpinakiem i figami
Bukiet kolorowych sałat z pestkami dyni, słonecznika, orzechami włoskimi i piniowymi oraz dressingiem z syropem klonowym
Avocado pudding
Zielony ogród