Tradycyjna kuchnia wielkanocna w nowoczesnym wydaniu
Termin:
31.03.2015r.
Miejsce:
Centrum Domowych Inspiracji w siedzibie firmy BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego przy Al. Jerozolimskich 183 w Warszawie
Z okazji Świąt Wielkanocnych marka Fit&Easy postanowiła zaprosić dziennikarzy i blogerów na warsztaty kulinarne. Jako miejsce spotkanie wybrano Centrum Domowych Inspiracji Bosch, które zachwyca magią domowej atmosfery kojarzącej się z Wielkanocą. Całość poprowadził ambasador marki Fit&Easy - Jan Kuroń, który jak nikt inny pasował do prowadzenia wielkanocnych warsztatów. Tradycja rodzinna Kuroniów sprawia, że Jan postrzegany jest jako mistrz polskiej kuchni. Specjalnie dla zaproszonych gości, przygotował wyjątkowe menu, w którym nie mogło zabraknąć faszerowanych jajek – symbolu świąt wielkanocnych. Skoro jednak miała to być kuchnia wielkanocna w nowoczesnym wydaniu….na stole w Centrum Domowych Inspiracji Bosch pojawiły się m.in.: polędwiczki wieprzowe z malinowym sosem z chutney - palce lizać. Była również zupa z jarmuży i boczniaków oraz jak przystało na markę Fit&Easy…cały zestaw sałat: sałatka z serem brie, pestkami dyni i żurawiną, sałatka z anchois, smażonymi kaparami i papryką czy sałatka z wędzonym pstrągiem, rzodkiewką, selerem naciowym, ogórkiem, rukolą posypana czarnym sezamem.
Przepisy:
Zupa z jarmużu i boczniaków podana z bundzem
Sałata z serem brie, pestkami dyni i żurawiną
Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym
Chutney malinowy
Sałatka z jarmużu, grillowanego kurczaka i kukurydzy
Sałata z wędzonym pstrągiem, rzodkiewką, selerem naciowym, ogórkiem i rukolą posypana czarnym sezamem
Sałata z anchois, smażonymi kaparami i papryką z winegretem
Jajka z czerwonym farszem
Jajka faszerowane oliwkami i kawiorem