clock
30 minut
Liczba porcji: 2
Sałata z wątróbkami drobiowymi z karmelizowanym jabłkiem i rozmarynem
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Family Fit&Easy

    Fit&Easy Mix sałatkowy FAMILY

  • 200 g wątróbek drobiowych 
  • 1 jabłko 
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu 
  • ½ cebuli cukrowej 
  • garść wiśni bez pestek 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka cukru 
  • mąka do panierowania 
  • sól, pieprz
Dressing salsa verde
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Dlaczego warto?

Sałatka z wątróbkami drobiowymi z karmelizowanym jabłkiem i rozmarynem to pyszna i wyrafinowana propozycja, która łączy różne smaki — słodycz jabłek i wiśni z intensywnym smakiem wątróbek, a aromat rozmarynu podkręca całość. Dressing salsa verde dodaje świeżości, a całość tworzy wyjątkową kompozycję!

Przygotowanie


Wątróbki umyj, oczyść i panieruj w mące. Smaż po 2 minuty z każdej strony, przy przełożeniu połóż na oleju gałązkę świeżego rozmarynu. Pod koniec smażenia, posól i popieprz. Na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj cukier, zmniejsz ogień na minimalny, po czym ułóż na niej ósemki jabłka. Smaż do momentu kiedy staną się miękkie i złote. Po ostudzeniu oba składniki (bez rozmarynu) ułóż na mieszance sałat. Dodaj pokrojone na pół wiśnie oraz posiekaną w piórka cebulę. 

Smacznego!