Dlaczego warto?
Caldo Verde to klasyczna portugalska zupa, pełna aromatu i głębokiego smaku. Połączenie jarmużu, szpinaku, chorizo i delikatnego kurczaka sprawia, że jest sycąca, a jednocześnie lekka – idealna na każdą porę roku!
Przygotowanie
Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski oraz ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę i czosnek. Duś 2 – 3 minuty. Całość zalej wywarem lub rosołem i dodaj posiekaną młodą kapustę. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec umieść w garnku pokrojony jarmuż i gotuj go około 3 minuty. Jeżeli zupa jest Twoim zdaniem za mało treściwa, dodaj w tym samym czasie co jarmuż fasolę z puszki. Podawaj z posiekaną kolendrą. W ostatniej minucie gotowania dodaj szpinak.