clock
60 minut
Liczba porcji: 2
Caldo Verde
  • 1 opakowanie szpinaku Fit&Easy

    Fit&Easy Szpinak

  • 1/2 opakowania jarmużu Fit&Easy

    Fit&Easy Jarmuż

  • 1 duża cebula 
  • 2 ugotowane piersi z kurczaka
  • 100 g chorizo
  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 puszka fasoli w zalewie
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 litr wywaru z kurczaka 

Dlaczego warto?

Caldo Verde to klasyczna portugalska zupa, pełna aromatu i głębokiego smaku. Połączenie jarmużu, szpinaku, chorizo i delikatnego kurczaka sprawia, że jest sycąca, a jednocześnie lekka – idealna na każdą porę roku!

Przygotowanie

Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski oraz ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę i czosnek. Duś 2 – 3 minuty. Całość zalej wywarem lub rosołem i dodaj posiekaną młodą kapustę. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec umieść w garnku pokrojony jarmuż i gotuj go około 3 minuty. Jeżeli zupa jest Twoim zdaniem za mało treściwa, dodaj w tym samym czasie co jarmuż fasolę z puszki. Podawaj z posiekaną kolendrą. W ostatniej minucie gotowania dodaj szpinak. 

Smacznego!